Mediji
mediji/20.07.2023.

Obesmišljeno medijsko sufinansiranje

mediji
  • MIT
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) da najzad objavi rezultate devet konkursa za sufinasniranje medijskih projekata iz oblasti javnog informisanja. MIT ni devet dana po isteku roka nije objavio rezultate raspisanih konkursa.

Na kašnjenje objavljivanja rezultata konkursa reagovala je Koalicija za slobodu medija, koja je uputila dopis Ministarstvu za informisanje i telekomunikacije 15. jula u kom je upozorila na propuste koji su se dogodili i posledice koje ti propusti proizvode. Do danas nikakav odgovor iz Ministarstva nije stigao na prosleđeni dopis.

Udruženje novinara Srbije i Koalicija za slobodu medija pozvali su MIT da u što kraćem mogućem roku donese rešenja o raspodeli sredstava  i utvrdi odgovornost za propust da se konkursi okončaju u pravilnikom i pozivima utvrđenim rokovima.

Prema informacijama iz objavljenih poziva, konkursi su bili otvoreni u periodu od 13. marta 2023. godine do 12. aprila 2023. godine, a odluke o raspodeli sredstava trebalo je da se donese najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja Konkursa. Konkursi su zaključeni 12. aprila, a 11. jul je bio poslednji dan određen kao rok za donošenje odluka. S obzirom na to da je navedeni rok iz poziva (koji je uređen i članom 24 Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja Službeni glasnik RS broj 16/2016, 8/2017 i 6/2023) protekao, propust da se odluke donesu su u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Zakonom o opštem upravnom postupku. Nedonošenje odluka u rokovima određenim u propisima osim što povlači brojne posledice po medije koji su konkurisali, nosi i odgovornost za lica koji su načinili propust da se konkursi sprovedu.

UNS podseća da je rok za donošenje Odluke o raspodeli sredstava, po Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja 90 dana od dana zaključenja konkursa, a to je bio 11. jul 2023. godine.

I na pitanje UNS-a kada će objaviti rezultate, s obzirom na to da je rok istekao, Ministarstvo nije odgovorilo.

UNS podseća da se medijski konkursi raspisuju za projekte, odnosno izveštavanje i aktivnosti u tekućoj godini. S obzirom na to da još uvek nisu objavljena ni rešenja o raspodeli sredstava, a da nakon toga slede i revidiranja budžeta i potpisivanje ugovora, ne može se očekivati da mediji čiji su projekti prihvaćeni, sa njihovom realizacijom počnu pre avgusta ili septembra.

UNS ističe da se nepotrebnim odugovlačenjem donošenja Rešenja o raspodeli ulazi u poslednji kvartal godine i time obesmišljava ideja projektnog sufinansiranja medija.

UNS podseća da se pri pisanju medijskih zakona i Pravilnika iz oblasti projektnog sufinansiranja, kao i Medijske strategije, zalagao da se propiše obaveza raspisivanja medijskih konkursa početkom godine, kako bi mediji na vreme dobili novac i imali čitavu godinu za sporovođenje projekata.


PROČITAJTE I:

LAKI KEŠ ZA KULTURNI TREŠ

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA PUSTOŠENJA BUDŽETA

POD LUPOM: KOJE MEDIJE PODRŽAVA POKRAJINA?

KOJE MEDIJE PODRŽAVAJU LOKALNE SAMOUPRAVE?

POD LUPOM: KULTURA U MEDIJIMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.