Mediji
mediji/10.01.2024.

NIN kojeg više nema

mediji
  • NIN
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / N1 / Danas

 

Članovi kolegijuma i redakcije NIN-a su dali otkaze novoj vlasnici nedeljnika Jeleni Drakulić Petrović. Tim povodom javnosti su uputili saopštenje.

„Nova vlasnica NIN d.o.o. Jelena Drakulić Petrović najavila je promenu koncepcije nedeljnika NIN, ali nas nije uverila da ćemo svoj posao moći i dalje da radimo kako smo dosad činili – beskompromisno i rukovodeći se isključivo imperativima profesionalnog novinarstva“, navodi se u saopštenju koje su potpisali članovi kolegijuma i redakcija nedeljnika NIN.

„Zbog toga smo, oslanjajući se na svoje iskustvo i rešeni da očuvamo profesionalni integritet svakog od nas, odlučili da posao nastavimo u novom nedeljnom listu, u kome ćemo nastaviti da, kao i do sada, radimo u javnom interesu“, navodi se u saopštenju kolegijuma NIN-a.

U međuvremenu je stigla vest da članovi redakcije NIN-a nastavljaju rad u novom nedeljniku United Media (UM), koja će uskoro pokrenuti novi nedeljni list na srpskom tržištu u kojem će cela redakcija dosadašnjeg nedeljnika NIN nastaviti svoje poslovanje.

„Smatramo da se na medijskoj sceni otvorio prostor za novi nedeljnik koji će baštiniti najviše standarde nezavisnog i profesionalnog rada a koji će uređivati i za koji će pisati vrhunski profesionalci koji su svoj integritet brižljivo gradili i čuvali tokom prethodnih decenija. Dosadašnja redakcija NIN-a zajedno sa Vesnom Mališić i Milanom Ćulibrkom biće deo novog nedeljnog izdanja koje će se vrlo brzo naći pred čitaocima širom zemlje“, navodi se u saopštenju UM.

Dosadašnji glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je u gostovanju na N1, da se njemu i njegovim kolegama nije svidelo u kom bi pravcu NIN mogao da ide, pa su zato odlučili da daju otkaze u, kako je rekao, najboljem mogućem trenutku.

Ćulibrk je rekao da je do ovoga dovela procena da u narednom periodu NIN neće moći da radi kako je do sada radio.

„Da istrajavamo u kritičkom i profesionalnom novinarstvu, to je bio stav cele readkcije, nekoliko novinara je samo ostalo, ali velika većina redakcije i spoljnih saradnika je odlučila da ode“, rekao je Ćulibrk.

Naveo je i da je kolegijum NIN-a pred kraj prošle godine imao presudan sastanak sa novom vlasnicom Jelenom Drakulić.
„Negde pred kraj prošle godine imali smo zajednički sastanak sa vlasnicom gde nam je ona saopštila svoje viđenje budućeg NIN-a, nakon toga smo seli i razgovarali kao članovi redakcije, i zaključili da to nije ono kakav je NIN bio do sada“, naveo je Ćulibrk.
On je dodao da će poslednji broj NIN-a koji će uređivati dosadašnji urednički kolegijum izaći 8. februara.

„Videćemo kako će to izgledati u narednom periodu, mogu samo da garantujem za NIN koji ćemo mi uređivati“, prokomentarisao je Ćulibrk.

„Ja mislim da smo mi predupredili bilo kakvo mešanje u uređivačku politiku, uvideli smo nameru novog vlasnika da želi da se NIN okrene nekim drugim sadržajima“, dodao je on.

Rekao je i da je ovo najbolji mogući scenario i da je dobro što je „ekipa ostala na okupu“, i da će pokrenuti jedan novi madazin kao što je bio NIN.

Upitan da li je zažalio zbog intervjua sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovorio je:

„Ne nisam zažalio, uradio bih to ponovo normalno je da mediji razgovara za ljudima iz vrha države, znam kakve su tu reakcije bile, ali se NIN tu nije ogrešio o profesinalne standarde, meni je žao što niko nije nastavio tim tragom“, rekao je Ćulibrk.

On je rekao da će NIN, dok ga on uređuje, nastaviti da prati da li je porodica Stanike Gligorijević dobila „dva minuta snimka“, i šta će se dalje desiti sa kupovinom glasova u SNS kol centru.

Kako je dalje rekao nova vlasnica, Jelena Drakulić, želi da proširi tržište, ali, kako kaže, nije siguran kako to da uradi a da ne izgubi stare čistaoce.

„To je zaokret, ja nisam uveren da je to pravi put, nije bilo mešanja do sada, i zato vam govorim da je ovo najsrećniji trenutak da smo se mi razišli pre nego što se desilo neko mešanje, srećom nije bilo toga“, naglasio je Ćulibrk.

„Ja ne bih voleo da NIN ode u istoriju, suviše je toga upropašćeno u ovoj zamlji, setimo se samo šta se desilo sa Politikom, ja ne mogu da isključim da će se to desiti NIN-u jer to više ne zavisi od ekipe sa kojom sam radio. Uskoro će NIN napuniti 89 godina, i biće dodeljena jubilarana 70 NIN-ova nagrada, bilo bi greota da se to preko noći sruši.“, dodao je on.

Ćulibrk smatra da NIN u budućnosti više nikako neće moći da bude isti jer ga je napustila ekipa koja ga je do sada uređivala.
Komentarišući najavljenu saradnju sa UM, rekao je da su odluke o otkazima donete još i pre kontakta sa UM.

„Mi smo doneli odluku da odlazimo iz NIN-a i pre kontakta sa bilo kim drugim, mislio sa i da se povučem skroz u peniziju.  Danas sam imao sastanak sa vlasnicom, i nije urađeno sve da se ti ljudi zadrže, mnogi su imali status honorarnog saradnika, vlasnici nisu bili svesni čime raspolažu, mnogi su želeli da odu i pre bilo kakve opcije B“, objasnio je Ćulibrk.

Naveo je i da se odluka UM da pokrene novi nedeljnik koji će činiti okosnica redakcije NIN-a pokazala kao najbolje rešenje, ali ime se još ne zna.


PROČITAJTE I:

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA PUSTOŠENJA BUDŽETA

LUKA NOVAKOVIĆ, INTERVJU: MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.