Mediji
mediji/29.02.2024.

Draganu Ambroziću Nagrada "Tanja Petrović"

mediji
  • Lela Milivojević
  • Dragan Ambrozić, privatna arhiva
  • Lela Milivojević
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / SEECult / Foto: Lela MIlivojević

 

Muzički kritičar Dragan Ambrozić ovogodišnji je dobitnik Nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, Fondacije „Tanja Petrović“. Ambroziću je Nagrada uručena u sredu 28. februara u Jugoslovenskoj kinoteci.

"Nadam se da to znači da sam i sam uspostavio neke standarde, uvek sam to smatrao svojom obavezom i trudio se da naučim druge", rekao je Ambrozić, kome je u Jugoslovenskoj kinoteci uručio nagradu prošlogodišnji dobitnik Branko Rosić, pominjući i njegove koncertne aktivnosti, posebno organizovanje legendarnog nastupa grupe Prodiži u Beogradu.

Ambrozić je istakao da je Tanju Petrović lično poznavao od 18. godine i da je sigurno bila od onih osoba, koja se zalagala za visoke standarde, na kraju i kao gradska sekretarka za kulturu.

Zahvalivši Fondaciji na velikoj počasti, Ambrozić je zahvalio i svima sa kojima je sarađivao ili još uvek radi, koji su mu omogućili da bude to što jeste.

"Mislim, pre svega na redakcije "Studenta", gde sam počeo 1986. godine, nezaboravnog 'Ritma', 'Vremena i 'Nove', svuda gde sam redovno pisao o muzici. Ali , posle jedno tri godine pisanja, shvatio sam da ništa od tih imena, o kojima pišem, ne dolazi u Beograd.Zato je bilo neophodno da počnem da radim koncerte. Inicijativa je bila moja, ali nikada nisam bio sasvim sam, pre svega kada sam radio sve one herojske koncerte devedesetih sa prijateljem, pokojnim Zlatkom Jošićem i našim tadašnjim timom, što je, kasnije preraslo u koncertnu agenciju 'B92', a potom je 2003. godine došao EXIT Main stage, na kome sam, kao umetnički direktor, ostvario neke od naših zajedničkih, največih snova i konačno,Dom omladine Beograda, koji mi je u poslednjih dvadeset godina, kao programskom i muzičkom uredniku, obeezbedio sve uslove da budem to što jesam i mirno radim svoj posao, na čemu sam bezgranično zahvalan svim kolegama", rekao je Ambrozić.

Posebno je zahvalio roditeljima koji su ga "istrpeli i verovali" u njega, svom bratu i supruzi Zorici Kojić, sa kojom već 20 godina svakodnevno priča o muzici i bez čije podrške ponekad, ne bi uspeo da se nađe u životu, jer je ona njegov "reality check". 

"Uvek sam verovao da pesma može da promeni svet i hteo sam da to pokažem. I pisana reč i koncerti, za mene, su akcije koje imaju snagu da menjaju ljude, jer kroz doživljaj menjaju način na koji sebe vidimo. Danas sam jedini aktivan kritičar i aktivan organizator koncerata istovremeno, iz nedelje u nedelju. Svi znaju da uglavnom radim koncerte u koje verujem, i to je moje pokriće. Ali ja to ne radim zbog sebe, nego zbog vas - još kao mali shvatio sam da je najveće zadovoljstvo kad učiniš da drugom bude lepo. Zato radim koncerte i zato piđem o muzici. Ja sam, u stvari najsretniji, kada je vama lepo.I baš zato što niko ne očekuje da mu neko učini nešto dobro i lepo iz čista mira, ja to sistematski radim. Jer dobro mora postojati na ovom svetu. Zbog svih nas. Hvala vam na ovoj nagradi", istakao je Ambrozić.

Ambrozić je nagrađen uz obrazloženje da je uspeo da spoji strast i znanje, alternativu i mejnstrim, neposrednu angažovanost i promišljanje o muzici i pop kulturi.

Karijeru je započeo 1986. godine, kada je počeo da objavljuje tekstove i muzičke kritike u „Studentu“, nastavio u “Rocku“, “Beorami“, “NON“-u, “Mladosti“, “Stavu“, zatim u “Ritmu“ gde je bio glavni urednik i izdavač. Objavio je oko četiri hiljade tekstova, o popularnoj muzici i pop-kulturnim fenomenima. Danas ga čitamo u nedeljniku “Vreme“ i pratimo njegov rad u Domu omladine Beograda gde je urednik programa i muzički urednik, zadužen za brojne događaje, od Beogradskog džez festivala do rok koncerata i tribina. Dragan Ambrozić uspeo je da spoji strast i znanje, alternativu i meјnstrim, neposrednu angažovanost i promišljanje o muzici i pop kulturi.

"Sve je manje rubrika kulture u našim medijima a naša je namera da ukažemo da upravo u tim malobrojnim prostorima postoje dragulji novinarstva, koji mogu da budu i uzor i inspiracija. Sa te dve reči bi mogao da se opiše ovogodišnji dobitnik nagrade Fondacije “Tanja Petrović“, Dragan Ambrozić", stoji u obrazloženju o dodeli ove prestižne Nagrade.

Pamtimo ga sa Devedesetdvojke, sećamo se da je kao organizator koncerata zaslužan što je “The Prodigy” nastupio u Beogradu 1995.godine. Pratimo njegov rad u Domu omladine Beograda gde je urednik programa i muzički urednik, zadužen za brojne događaje, od Beogradskog džez festivala do rok koncerata i tribina. Zajedno sa suprugom Zoricom Kojić pravi izložbe koje nas vraćaju u vreme kada je Jugoslavija živela i u ritmu novog talasa.

Za sve to vreme Ambrozić je uspeo je da spoji strast i znanje, alternativu i mejnstrim, neposrednu angažovanost i promišljanje o muzici i pop kulturi. Njegovi tekstovi nisu puki prikaz nekog muzičkog događaja, već su eseji kroz koji pratimo duh vremena. On nas podseća da postoji prostor izvan naših uskih granica, da postoji pop kultura kao deo šireg, kolektivnog identiteta koji nas povezuje, menja i obogaćuje. Radoznao, neumoran i istrajan, pokazuje nam kako od tema koje smo u ovom društvu skrajnuli, koje zanima mali deo sveukupne publike, može da se napravi ne samo karijera, već i vrhunsko napisani novinarski tekstovi u kojima može da uživa svako.

Tokom vremena Dragan Ambrozić je postao ono što je bio slogan časopisa “Ritam“, postao je naš vodič kroz popularnu kulturu i u tome je jedinstven.

Fondacija „Tanja Petrović“ je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je, kao autor, novinar i urednik, svoj profesionalni život posvetila promovisanju kulture i umetnosti u medijima, radeći u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu.

Dosadašnji lauerati Nagrade su, novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije “Trezor” Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar, umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, novinar i kolumnista Teofil Pančić, portal za kulturu “Seecult”, istoričarka umetnosti i fotografkinja Goranka Matić, reditelj i kreativni direktor Boris Miljković i novinar, muzičar i pisac Branko Rosić.

Osnivači  Fondacije “Tanja Petrović” su Antonela Riha, Borut Vild, Vojka Pajkić Đorđević, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović, Tamara Pupovac i Jelica Greganović.

Dragan Ambrozić, biografija

Aktivni muzički kritičar i organizator muzičkih dešavanja u našoj zemlji skoro četiri decenije.

Rođen 1962. (Beograd). Studirao psihologiju, diplomirao komunikologiju. Od 1986. počeo redovno da objavljuje muzičke tekstove i kritike u “Studentu”, a od 1987. do 1990. bio urednik rubrike Theoria u istom listu, pokrenuvši muzičku stranu u okviru rubrike Kultura, na kojoj je, pod njegovim uredništvom, veliki broj mlađih muzičkih kritičara započeo svoju karijeru. U istom periodu objavljuje tekstove u “Rocku”, “Beorami”, “NON”-u, “Mladosti”, “Stavu” i brojnim drugim magazinima. Od 1989. do 1991. bio je jedan od osnivača i muzički urednik uticajnog jugoslovenskog alternativnog pop-kuturnog magazina “Ritam” (“vodič kroz popularnu kulturu”), a od 1991. do 1995. njegov glavni urednik i izdavač. Kasnije objavljuje redovno kritike, eseje i intervjue u nedeljniku “Vreme” (od 1997.), kao i na popularnim sajtovima i portalima B92 (od 1998. do 2004.), “Popboks” (od 2005. do 2013.), te “Nova.rs” (od 2020. do 2024.). Objavio je oko ćetiri hiljade tekstova, uglavnom o popularnoj muzici i pop-kulturnim fenomenima.

Verujući da je organizacija koncerata grupa o kojima piše, prirodan produžetak pisanja o muzici – prvi put se uključuje u promoterski rad 1990. gostovanjem američkog alternativnog benda Nova Mob u Klubu FLU (1990). Od tada ima kontinuiranu karijeru kao jedan od najangažovanijih organizatora stranih gostovanja u našoj zemlji (posebno važno rano postignuće jeste legendarni nastup sastava “The Prodigy” 1995. u Hali Pionir). Od 1994. do 1996, bio je programski urednik Kluba FLU (popularne “Akademije”). Od 1999. do 2004. vodio je Koncertnu agenciju B92, a od 2003. uređuje program Main Stagea festivala EXIT u Novom Sadu, najveće regionalne muzičke manifestacije. Od 2005.godine radi kao urednik programa i muzički urednik Doma omladine Beograda. Sa obnavljanjem Beogradskog džez festivala 2005. u produkciji Doma omladine Beograda, deluje kao programski menadžer ovog renomiranog evropskog festivala. Do sada je kao koncertni promoter ugovorio i realizovao ukupno oko tri hiljade muzičkih događaja, od kojih su strana gostovanja važnih rok i džez sastava bila najveći deo tog angažmana.

Član mnogih žirija od YURM (1988) i Festivala “Omladina” u Subotici (1989.) do HEMI (2021. i 2022.). Čest je učesnik panel diskusija, predavač i delegat na značajnim međunarodnim i regionalnim muzičkim konferencijama. Kao kritičar, stalan je gost mnogobrojnih televizijskih i radijskih emisija, te učesnik dokumentarnih filmova. Kao urednik jednog od mnogih projekata, učestvovao je i u pravljenju filma “Evo sada vidiš da može” o prvih 40 godina benda Električni orgazam u produkciji RTS. Zajedno sa suprugom Zoricom Kojić, koautor je zapaženih izložbi “Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981-2021)” (2021.), “Brzi, brži i najbrži bendovi devedesetih" (2022.), te “Koja – Ja imam šarene oči” (2023.), postavljenih na Platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“.


PROČITAJTE I:

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?

MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.