Mediji
mediji/13.04.2023.

Pod lupom: Koje medije podržava Pokrajina?

mediji
  • Luka Novaković
Autor fotografije:

Priredili: Gordana Tadić, Duško Medić / Foto: Luka Novaković

 

 

U periodu od 2015. godine do kraja juna 2022. godine na javnim konkursima sufinansiranja medijskih projekata u sferi javnog informisanja Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje ukupno je odobrio 127.485.994 dinara ili 1.074.830 evra za medijske projekte namenjene javnom informisanju u oblasti kulture. U posmatranom periodu, ukupno je odobreno 310 relevatnih projekata.

Analiza Kulturnog centra Kaleidoskop koju smo sproveli u okviru projekta “Pod lupom: Kultura u medijima – Šta podržava država?“ u saradnji sa Centrom za održive zajednice govore u prilog tome da se medijski projekti sufinansirani pokrajinskim novcem najčešće samo deklarativno bave kulturom.

U prethodnom tekstu analizirali smo brojne nepravilnosti i konkretan odliv novca u sumnjive medijske projekte koji su sufinansirani od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

S obzirom da se kultura odnosi na celokupno društveno nasleđe neke grupe ljudi, to jest na nučene obrasce mišljenja, osećanja i delovanja neke grupe, zajednice ili društva, kao i na izraze tih obrazaca u materijalnim objektima, pregled sufinansiranih medijskih konkursa i sadržaja čiji je cilj bio informisanje građana u oblasti kulture u periodu od osam godina koja su sufinansirana javnim sredstvima u Pokrajini, dosta nam govori o stanju u kulturi, našim interesovanjima i vrednostima. 

Da bi smo sagledali ta interesovanja, naši istraživači kodirali su medijske projekte namenjene proizvodnji medijskih sadržaja u kulturi na sledećih devet oblasti: Aktuelna kulturna produkcija, Društvo, Filmsko stvaralaštvo, Kulturna baština, Manifestacije, Multikulturalnost, Muzika, Obrazovanje, i Vizuelno stvaralaštvo.

Naše istraživanje pokazuje da 142 od ukupno 310 projekata, ili 45,8 odsto, može da se svrsta u oblast Društvo, 38 (12,25 odsto) u Kulturnu baštinu, a 27 (8,7 odsto) u Multikulturalnost.

Svega 23 (7,4 odsto) sufinansiranih sadržaja može da se podvede pod Aktuelnu kulturnu produkciju, iz čega prozilazi da je, bezmalo, tek svaki 16. projekat namenjen praćenju kulturnih događaja i promociji i afirmaciji kulture, što bi trebalo da bude osnovna svrha konkursa.

U oblast Manifestacije spada 21 projekata (6,8 odsto), u Obrazovanje 13 (4,2 odsto) i u Filmsko stvaralaštvo četiri (1,3 odsto).

Prosečna vrednost medijskih projekata u oblasti kulture u posmatranom periodu iznosi 411,245 dinara ili 3,467 evra. S obzirom da prosečnu vrednost čini i velik broj onih projekata koji daleko prevazilazi srednju vrednost, o samoj vrednosti projekta u posmatranom periodu više govori medijana ili srednja vrednost projekata koja deli sve vrednosti projekata na dva dela iznad i ispod vrednosti medijane, koja je u posmatranom periodu iznosi 250,000 dinara ili 2,127 evra.

Pogledajmo detaljne rezultate do kojih smo došli. 

Napomena: Sve tabele su interaktivne. Mogu se detaljno pretraživati - po maksimalnim i minimalnim vrednostima. Potrebno je da se  vrednosti po kolonama sortiraju po ikonicama na kojim stoje strelica na gore i strelica na dole.


Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS-a i Ambasade SAD, već isključivo autora.


PROČITAJTE I:

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA PUSTOŠENJA BUDŽETA

POD LUPOM: KULTURA U MEDIJIMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.