Mediji
mediji/13.04.2023.

Pod lupom: Koje medije podržava Pokrajina?

mediji
  • Luka Novaković
Autor fotografije:

Priredili: Gordana Tadić, Duško Medić / Foto: Luka Novaković

 

 

U periodu od 2015. godine do kraja juna 2022. godine na javnim konkursima sufinansiranja medijskih projekata u sferi javnog informisanja Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje ukupno je odobrio 127.485.994 dinara ili 1.074.830 evra za medijske projekte namenjene javnom informisanju u oblasti kulture. U posmatranom periodu, ukupno je odobreno 310 relevatnih projekata.

Analiza Kulturnog centra Kaleidoskop koju smo sproveli u okviru projekta “Pod lupom: Kultura u medijima – Šta podržava država?“ u saradnji sa Centrom za održive zajednice govore u prilog tome da se medijski projekti sufinansirani pokrajinskim novcem najčešće samo deklarativno bave kulturom.

U prethodnom tekstu analizirali smo brojne nepravilnosti i konkretan odliv novca u sumnjive medijske projekte koji su sufinansirani od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

S obzirom da se kultura odnosi na celokupno društveno nasleđe neke grupe ljudi, to jest na nučene obrasce mišljenja, osećanja i delovanja neke grupe, zajednice ili društva, kao i na izraze tih obrazaca u materijalnim objektima, pregled sufinansiranih medijskih konkursa i sadržaja čiji je cilj bio informisanje građana u oblasti kulture u periodu od osam godina koja su sufinansirana javnim sredstvima u Pokrajini, dosta nam govori o stanju u kulturi, našim interesovanjima i vrednostima. 

Da bi smo sagledali ta interesovanja, naši istraživači kodirali su medijske projekte namenjene proizvodnji medijskih sadržaja u kulturi na sledećih devet oblasti: Aktuelna kulturna produkcija, Društvo, Filmsko stvaralaštvo, Kulturna baština, Manifestacije, Multikulturalnost, Muzika, Obrazovanje, i Vizuelno stvaralaštvo.

Naše istraživanje pokazuje da 142 od ukupno 310 projekata, ili 45,8 odsto, može da se svrsta u oblast Društvo, 38 (12,25 odsto) u Kulturnu baštinu, a 27 (8,7 odsto) u Multikulturalnost.

Svega 23 (7,4 odsto) sufinansiranih sadržaja može da se podvede pod Aktuelnu kulturnu produkciju, iz čega prozilazi da je, bezmalo, tek svaki 16. projekat namenjen praćenju kulturnih događaja i promociji i afirmaciji kulture, što bi trebalo da bude osnovna svrha konkursa.

U oblast Manifestacije spada 21 projekata (6,8 odsto), u Obrazovanje 13 (4,2 odsto) i u Filmsko stvaralaštvo četiri (1,3 odsto).

Prosečna vrednost medijskih projekata u oblasti kulture u posmatranom periodu iznosi 411,245 dinara ili 3,467 evra. S obzirom da prosečnu vrednost čini i velik broj onih projekata koji daleko prevazilazi srednju vrednost, o samoj vrednosti projekta u posmatranom periodu više govori medijana ili srednja vrednost projekata koja deli sve vrednosti projekata na dva dela iznad i ispod vrednosti medijane, koja je u posmatranom periodu iznosi 250,000 dinara ili 2,127 evra.

Pogledajmo detaljne rezultate do kojih smo došli. 

Napomena: Sve tabele su interaktivne. Mogu se detaljno pretraživati - po maksimalnim i minimalnim vrednostima. Potrebno je da se  vrednosti po kolonama sortiraju po ikonicama na kojim stoje strelica na gore i strelica na dole.


Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS-a i Ambasade SAD, već isključivo autora.


PROČITAJTE I:

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA PUSTOŠENJA BUDŽETA

POD LUPOM: KULTURA U MEDIJIMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box