Mediji
mediji/20.02.2023.

Nagrada “Tanja Petrović” Branku Rosiću

mediji
  • Oksana Toskić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Oksana Toskić

 

Branko Rosić, novinar, muzičar i pisac, ovogodišnji je dobitnik nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima Fondacije Tanja Petrović. Rosiću će nagrada biti uručena u utorak, 28. februara, u Jugoslovenskoj kinoteci, saopšteno je iz Fondacije.

“Nesvakidašnjom energijom, Rosić, je tokom više od četiri decenije, osvajao prostore kulture: svirao je najpre u kultnom pank bendu Urbana gerila, a zatim i u elektro grupi Berliner štrase. Inspirisan muzikom kreće u novinarstvo”, navodi se u saopštenju Fondacije.

Dodaje se da je objavljivao tekstove iz kulture u brojnim časopisima, neki od njih su Plejboj, Nacionalna geografija, Кosmopoliten, Elle.

“Jedan je od osnivača Nedeljnika u kojem najpre piše i uređuje stranice iz kulture, a sada je Zamenik glavnog i odgovornog urednika. U toku svoje dosadašnje karijere uradio je brojne intervjue, kako sam kaže od Lepe Lukić do Joko Ono, od Morisija, preko Ju Nesbea, Jana Gilana, Žan-Žak Barnela, do Milene Marković, Irvina Volša i Frederika Begbdea. Objavio je i tri romana: ‘A tako je dobro počelo’, ‘Za sutra najavljuju konačno razvedravanje’ i ‘Dolazak matadora'”, piše u saopštenju.

“Кraljica Elizabeta Druga odlikovala ga je Medaljom Britanske imperije za izuzetan doprinos u promovisanju i unapređenju kulturnih veza između Velike Britanije i Srbije. Britanski kralj, tada Princ Čarls, ga je nazvao princem, a premijeru Borisu Džonsonu predstavljen je kao ‘panker sa maskom novinara'”, dodaje se.

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

Dosadašnji laureati su Milan Vlajčić, Žikica Simić, Bojana Andrić, Petar Peca Popović, Teofil Pančić, Ivan Medenica, Seecult portal za kulturu, Goranka Matić i Boris Miljković.

Osnivči Fondacije Tanja Petrović su: Antonela Riha, Borut Vild, Vojka Pajkić, Кatarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac.


PROČITAJTE I:

BRANKO ROSIĆ: BUNTOM KROZ ŽIVOT

JOŠ SAMO DVE KNJIGE DO LJEPŠEG KRAJA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


Izvor: Nedeljnik

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.