Identitet u amanet
identitet u amanet/2.06.2020.

Albanci falsifikuju istoriju na KiM

identitet-u-amanet
  • Gordana Tadić / Bogorodica Ljeviška
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaMinistarstvo kulture i informisanja sa zabrinutošću skreće pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti da je 30. maja tekuće godine na albanskoj televiziji Top kanal (Top Channel), koja se može pratiti i na Kosovu i Metohiji i Severnoj Makedoniji, u udarnom terminu prikazan dokumentarni film „Velika srpska istorijska obmana – kako su Srbi ukrali albansku istoriju”.

U filmu se bezočno falsifikuju istorijske činjenice, a srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim, sa jasnim ciljem promovisanja velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda.

U skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala, ovaj sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namere i to u jednoj politički izazovnoj i napetoj epohi.

Ministarstvo kulture i informisanja navodi da ponovo mora da ukazuje domaćoj i međunarodnoj javnosti na očigledno orkestrirane aktivnosti iz šovinističkih krugova nekih susednih država u regionu koje su usmerene na poništavanje, brisanje iz istorije ili preotimanje srpske kulturne baštine, kako materijalne tako i nematerijalne. Takvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida, a on je, istorija nas tome uči, često uvod u fizički genocid.

Ministarstvo kulture poziva sve nosioce takvih pokušaja – pojedince, grupe i institucije na uzdržanost, a srpsku javnost, obrazovni i sistem kulture, diplomatiju i medije, institucije države, SANU, Maticu srpsku, univerzitete i sve druge društvene subjekte da budu svesni i delatni u ovim zabrinjavajućim okolnostima te da afirmaciji, zaštiti i promociji srpske kulture, tradicije, jezika i pisma posvećuju punu pažnju u zemlji a naročito i u međunarodnim okvirima.

Kada neko danas ugrožava kulturno-istorijski identitet i tradiciju jednog naroda, sutra će mu neminovno ugroziti i fizički opstanak.

Srpski narod gde god da živi i srpsko društvo i država imaju pravo i obavezu da se tim zlokobnim namerama suprotstave snažno i na dostojanstveno miran ali odlučan način.


PROČITAJTE I:

SANU: ZAUSTAVITI KRAĐU ISTORIJE NA KiM


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Milan
3.06.2020.

Pogledajte i ocenite "dokumentarni film" ovde https://www.youtube.com/watch?v=oaEIKvwHPJk&feature=emb_title