Aktuelno
aktuelno/24.07.2020.

Kulturna razmena mladih sa Kosovom

aktuelno
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaSlobodna Zona Junior, Filmski festival Slobodna Zona i DokuFest pozivaju mlade uzrasta od 18 do 25 godina iz Srbije i sa Kosova* da budu deo projekta „How do I See You?“.

*Kosovo – sve reference na Kosovo, bilo da se radi o teritoriji, institucijama ili stanovništvu, u ovom tekstu se u potpunosti odnose na razumevanje u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i bez uticaja na status Kosova.

Ideja projekta je upoznavanje mladih iz Srbije i sa Kosova i njihovo aktivno učešće u radionicama i studijskim posetama koje za cilj imaju istraživanje, razmenu mišljenja i ideja,  razvoj medijske i filmske pismenosti, ali i otkrivanje zajedničkih ciljeva, problema i iskustava uz korišećnje videa kao medija za kreativno izražavanje.

Zbog aktuelne pandemije virusa kovid-19, ove godine, radionice predviđene da se održe na Kosovu i Srbiji biće zamenjene online susretima.Tokom avgusta, septembra i oktobra biće organizovano 5 onlajn sesija u okviru kojih će učesnice i učesnici projekta biti pozvani da naprave po dva kratka video zapisa u cilju međusobnog upoznavanja, kreativne razmene i stvaranja.

U slučaju da se do kraja godine steknu epidemiološki uslovi za putovanje, nakon održanih online radionica biće organizovane i  studijske posete koje če uključivati upoznavanje sa različitim kulturnim centrima, umetničkim i drugim organizacijama civilnog društva koje deluju na Kosovu* i u Srbiji.

Takom studijskih poseta polaznici će imati priliku da obiđu različite  organizacije u Srbiji i na Kosovu kako bi se upoznali sa različitim kulturnim i umetničkim programima. Realizacija programa uključuje i predstavljanje proizvedenih video radova polaznica i polaznika programa na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma  „DokuFest“ u Prizrenu i Filmskom festivalu „Slobodna zona“ u Beogradu.

Program je u potpunosti besplatan, a prijave su otvorene do 10.  avgusta do 18 časova. Detalji konkursa dostupni su na sajtu freezonebelgrade.org, gde se nalazi i prijavni formular.

Organizatori ohrabruju sve mlade od 18 do 25 godina da se prijave za učešće u programu ukoliko žele da zajedno sa svojim vršnjacima steknu nova iskustva, a jedini preduslovi su motivisanost za kreativnu razmenu i umrežavanje, te stvaranje video radova zajedno sa svojim vršnjakinjama i vršnjacima iz  Srbije/Kosova*, kao i dobro poznavanje engleskog jezika.

Projekat „How Do I See You?“ je trogodišnji program kulturne razmene  čiji je cilj upoznavanje mladih sa Kosova* i iz Srbije, a zajednički ga sprovode organizacija DokuFest (Prizren), Fond B92 (Beograd) i Filmski Festival Slobodna Zona (Beograd) uz finansijsku podršku Evropske unije.

*Kosovo – sve reference na Kosovo, bilo da se radi o teritoriji, institucijama ili stanovništvu, u ovom tekstu se u potpunosti odnose na razumevanje u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i bez uticaja na status Kosova.


PROČITAJTE I:

KO TO TAMO PEVA PONOVO U KANU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.