Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/2.08.2020.

Halilaj se povukao sa Oktobarskog salona

vizuelne-umetnosti
  • KVADRAT / YOUTUBE
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / SEEcultKosovski umetnik Petrit Halilaj odlučio je da se povuče sa 58. Oktobarskog salona u Beogradu, nezadovoljan načinom na koji je Kulturni centar Beograda (KCB), kao organizator, predstavio Kosovo.

Prema navodima Halilaja u otvorenom pismu, objavljenom u Artnetu, organizatori 58. Oktobarskog salona najpre u maju nisu pomenuli Kosovo uz njegovo ime u zvaničnom saopštenju, dok su pored imena drugih učesnika bile navedene i njihove zemlje. Kada je zatražio ispravku, dodata je zvezdica (fusnota), ali Halilaj time nije bio zadovoljan, jer smatra da se time “ponavlja odbijanje Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu”.

KCB je, kako je dodao, kasnije uklonio navode o zemljama porekla pored imena svih učesnika, ali je on, i pored toga, odlučio da se povuče sa izložbe “Sanjari” koju su osmislili kustosi Ilirija Marota i Andrea Baćin, piše portal SEEcult.

Prema navodima Halilaja, koji je priložio i skrinšotove ispravki objava o učesnicima 58. OS na sajtu organizatora u proteklih nekoliko meseci, odlučio je da se povuče sa izložbe iz straha da bi njegov video rad “Zrak svetla” (Shkrepetima / Flash of Light), koji se bavi problemima multietničkog Kosova, “mogao da bude pogrešno protumačen ili čak politički instrumentalizovan”.

U majskom saopštenju KCB-a povodom odlaganja 58. OS i redukovanja formata te međunarodne izložbe zbog posledica epidemije korona virusa, uz imena umetnika bila je objavljena godina njihovog rođenja, mesto rođenja i trenutnog života i rada. Uz Halilajevo ime pisalo je da je rođen 1986. u Kostrcu, a živi i radi na relaciji Berlin, Bocolo i Runik.

U KCB-u su najavili saopštenje povodom odluke Halilaja da se povuče sa 58. Oktobarskog salona, koji bi trebalo da bude otvoren 16. oktobra, a prema ranijoj najavi, predstavio bi radove više od 50 umetnika iz dvadesetak zemalja.

Kako je za Artnet rečeno u KCB-u, to je javna ustanova kulture koja ima obavezu da sledi zvaničnu državnu politiku prema Kosovu, koja ga ne priznanje kao nezavisnu državu.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.