Identitet u amanet
identitet u amanet/8.07.2022.

Kosovo opet prisvaja naše kulturno nasleđe

identitet-u-amanet
  • Luka Novaković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Luka Novaković

 

Povodom najnovijih oglašavanja na društvenim mrežama od strane predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je u pitanju još jedna u nizu licemernih provokacija, koje za cilj imaju prisvajanje kulturnog nasleđa.

- Na delu je još jedan primer lažne brige o kulturnom nasleđu da bi se ono prisvojilo i falsifikovanjem utopilo u izmišljeno nasleđe nepostojeće države. Metod je poznat od ranije, reč je o obmanjivanju međunarodnih organizacija u pokušaju stvaranja utiska o postojanju neke nove vrste „kosovskog“ nasleđa, kaže se u saopštenju Minsitarstva kulture.

Iz Ministarstva dodaju da je ovde istovremeno reč i o skretanju pažnje sa stvarnog ugrožavanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Po pravilu, Priština pokazuje navodnu zabrinutost za kulturno nasleđe upravo u trenucima kada stvara klimu straha i nestabilnosti različitim jednostranim i nasilnim potezima Prištine i uskraćuje prava Srba.

Ovaj pokušaj manipulacije je posebno očigledan kada se ima u vidu duga istorija skrnavljenja, uništavanja, ugrožavanja i pokušaja preotimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Samo u prethodne dve decenije na prostoru Kosova i Metohije uništeno je i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od pet hiljada nadgrobnih spomenika, a  uništeno je, ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta.

Ovo svedoči o dubokom nepoštovanju, vandalskom i anticivilizacijskom odnosu prema kulturnom nasleđu uopšte i celokupnoj baštini čovečanstva i istovremeno govori o brutalnosti zloupotrebe pitanja kulturnog nasleđa u dnevno-političke svrhe.

Ponavljamo apel svim međunarodnim organizacijama, koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa, da ne nasedaju na ovakve predstave, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama.

Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora.


PROČITAJTE I:

MANASTIRI KOJI PRIVLAČE NAJVIŠE TURISTA

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.