Ljudi
ljudi/21.03.2019.

"Mali" i "Vesić" delili Bajs minus kartice

ljudi
  • Ulice za bicikliste
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / N1Članovi udruženja građana Ulice za bicikliste održali su danas ispred Skupštine grada protestni performans zbog najavljene izmene u naplati gradskog prevoza za koju ističu da nanosi finansijsku štetu.

Biciklisti su ispred gradske kuće u Beogradu protestovali, jer im u skladu sa izmenama načina isplate naknade za prevoz, ta suma od 3000, koliko iznosi u prestonici, ne sleduje.

Predstavnici udruženja su bili maskirani u ministra finansija Sinišu Malog i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i za pultom pod sloganom "uzima siromašnima, daje bogatima" su delili "Bajs minus" kartice, jer smatraju da grad i država izvlače biciklistima iz džepa 3000 dinara mesečno.

Iz Udruženja su naveli da Mali i Vesić treba da "nađu drugi način da poboljšaju naplatu Bus Plusa, a ne da se to lomi preko leđa biciklista i pešaka, a da biciklisti i pešaci predstavljaju uštedu za zdravstveni i saobraćajni sistem i nikako ne smeju biti moneta za potkusurivanje čelnika grada i države".

Član udruženja Zoran Bukvić izjavio je za N1 da je „ministar finansija Siniša Mali rekao da biciklistima ne treba dati naknadu za prevoz jer imaju sopstveni“.

„Znači, kad idete kolima na posao vi dobijete pare za beznin ako donesete račun, ali biciklista neće dobiti ništa“, rekao je Bukvić, misleći na najave da poslodavci moraju da dokažu da su naknade za prevoz iskorišćene za tu svrhu.


PROČITAJTE I:

BEOGRADSKA TVRĐAVA: UNESKO ILI GONDOLA

POKRENUTA PETICIJA PROTIV GRADNJE GONDOLE


Prema njegovim rečima, takvom logikom „biciklistima koji idu na posao izvlači se iz džepa 3.000 dinara“, odnosno iznos naknade za prevoz jer je neće dobiti.

On je naglasio da je to protivno zakonu, ali i praksi zapadnih zemalja koje finansijski stimulišu što masovnije korišćene bicikla, jer to donosi zdravstvenu korist, smanjuje zagađenje u gradu i saobraćajne gužve.

Bukvić je ukazao na apsurd da će novac dobijati vozači koji načinom odlaska na posao zagađuju životnu sredinu, a biti kažnjeni oni koji doprinose na više načina, kao što su biciklisti i pešaci.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.