Aktuelno
aktuelno/15.09.2019.

Studenti ne odustaju od blokade Rektorata

aktuelno
  • Matija / Wikimedia Commons
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Danas / Foto: Matija / Wikimedia CommonsNekoliko desetina studenata iz organizacije "1 od 5 miliona" već treći dan blokira rad Rektorata, a njima su se večeras priključili i građani. Danas ih je posetila i rektorka Ivanka Popović, koja je došla sa zahtevom da se blokada Rektorata prekine.

Organizatori protesta "1 od 5 miliona" pozvali su građane da podrže studente, koji su izašli da im se obrate i zahvale na podršci.

Razlozi za blokadu su, kako kažu, brojni: neodgovorno ponašanje nadležnih (na čelu sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem) prema obrazovanju, pad Univerziteta na Šangajskoj listi, remećenje nastavne godine zbog održavanja Univerzijade (najava iseljavanja studenata iz Studentskog grada, pomeranje ispitnih rokova, skraćivanje godine), nedostatak literature i nemanje prostorija za održavanje nastave na nekim fakultetima.

Dodaju da je glavni razlog za blokadu "plagirani doktorat ministra finansija Siniše Malog" i navode da je osnovni zahtev studenata i profesora da Rektorat uputi zvanični zahtev predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da Malog razreši dužnosti.

Mila Jovanović iz udruženja „Jedan od pet miliona“ je novinarima ispred Rektorata rekla da su oni te zahteve odbili i pozvali građane da se sutra u 8 ujutru okupe ispred Rektorata, kako bi zajedno sprečili zaposlene da udju u tu instituciju.

Ona je rekla da pregovora neće biti sve dok Univerzitet u Beogradu ne promeni zvanično saopštenje kolegijuma u kome se pominje da je u rektoratu „došlo do nekih nesuglasica između grupe studenata i druge grupe kao i da je došlo do mogućeg nasilja“.

„Oni u saopštenju nisu kazali da su ti ljudi nasrnuli na dva studenta, a jednog pretukli. Tražimo da univerzitet osudi sve dogadjaje koji su se desili u petak (kada je počela blokada rektorata i došlo do sukoba)“, kazala je ona.

Jovanović je zatražila da Kolegijum Rektorata podrži studente koji blokiraju instituciju i dodala da studenti ne napadaju, već štite.

Jovanović je pozvala sve profesore da dodju i podrže okupljene studente.

Ispred rekotorata večeras se okupio manji broj građana koji su došli da daju podršku predstavnicima udruženja „Jedan od pet miliona“ koji Rektorat drže u blokadi od petka.

Kolegijum Rektorata saopštio je u subotu uveče da ne odobrava neovlašćeni boravak bilo kojih lica van radnog vremena, kao i najavu onemogućavanja redovnih aktivnosti u Rektoratu.

„Mišljenja smo da ovakav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici i da je grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata. Rektorski kolegijum neće dozvoliti sprečavanje normalnog rada Rektorata i u slučaju potrebe će preduzeti sve odgovarajuće pravne mere“, navodi se u saopštenju Kolegijuma.


PROČITAJTE I:

SKALPEL REKONSTRUKCIJA NA TRGU REPUBLIKE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.