Aktuelno
aktuelno/24.09.2019.

Rektorka: Stajem uz svoje studente

aktuelno
  • Medija centar / Rektorka Ivanka Popović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media Rektorka UB Ivanka Popović, nakon sastanka sa studentima iz Udruženja "Jedan od pet miliona", saopštila je da upitnost i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled UB i da je zato u interesu svih da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku.

"Kao rektorka Univerziteta u Beogradu, prihvatam moralnu odgovornost i stajem uz svoje studente koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled Univerziteta", navela je Rektorka u saopštenju.

Ivanka Popović je navela da, kao rezultat inicijative studenata koji borave u Rektoratu, Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja.

"Ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje. Upravi FON je preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka", saopštila je rektorka.

Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje ovog pitanja, koje se odlaže više od pet godina, piše u saopštenju.

Dodala je da je Upravi FON-a preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka.

Ona je navela i da studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata „ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice“ kao i da lica angažovana na obezbeđenju zgrade „ne snose odgovornost za zastoj rada Rektorata“.

„Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje ovog pitanja, koje se odlaže više od pet godina. Kao rektorka UB garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja“, navela je Ivanka Popović.

Ona je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, ministre, predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković, poslanike vladajuće većine i „sve druge strane na odgovorno ponašanje, uz puno poštovanje autonomije UB, njegovih procedura, slobode mišljenja i izražavanja njegovih studenata i svih zaposlenih“.


PROČITAJTE I:

SKALPEL REKONSTRUKCIJA NA TRGU REPUBLIKE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.