Aktuelno
aktuelno/6.04.2020.

Beograd 5. aprila u bojama Nemačke!

aktuelno
  • Facebook / Goran Vesić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Nova SGradske vlasti u Beogradu su 5. aprila uveče, izražavajući solidarnost sa žrtvama koronavirusa, simbole prestonice obojile bojama Nemačke zastave. Koincidencija ili ne, sramna "podrška" desila se veče pred 6. april, na dan kada je 1941. godine nacistička Nemačka Beograd sravnila sa bombama.

Podsetimo, prethodne večeri je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio da su Most na Adi, Savski i Brankov most, palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji osvetljeni bojama Savezne Republike Nemačke.

“Na ovaj način Beograd i Srbija izražvaju solidarnost sa borbom Savezne Repbulike Nemačke sa epidemijom koronavirusa i sučešće svim žrtvama ovog opakog virusa”, stoji na Fejsbuk objavi Gorana Vesića.

6. aprila 1941. u 6.30 ujutru, bez objave rata, sile Trećeg rajha su napale Kraljevinu Jugoslaviju. Njihove vazdušne snage su bombardovale Beograd koristeći 234 bombardera i 120 lovaca (ukupno 484 aviona), 6. i 7. aprila, avioni su poleteli iz Beča, Graca i Arada. Grad je bombardovan u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila 1941. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi.

Pokret Metla, koji predvodi Demokratska stranka Srbije, saopštio je danas da je osvetljavanje Beograda u bojama zastave Nemačke na dan njegovog bombardovanja u Drugom svetskom ratu krajnje nepromišljena odluka gradske vlasti.

“Odluka gradskih vlasti da se na dan bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine najznačajniji njegovi simboli osvetle u bojama zastave Nemačke krajnje je nepromišljena i na grub način vređa uspomenu na preko šest hiljada žrtva tog varvarskog čina”, saopštio je Pokret Metla.

Кako je navedno u saopštenju, “izražavanje solidarnosti sa Nemačkom u njenoj borbi sa koronavirusom, ukoliko je uopšte smisleno da se pokazuje na ovaj način, nikako nije smelo da se organizuje na dan kada je rušen Beograd po komandi feldmaršala Aleksandra Lera izrečene rečima ‘gadjajte im biblioteku, da im se seme zatre'”.


PROČITAJTE I:

NARODNA BIBLIOTEKA: SEĆANJE NA STRADANJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.