Identitet u amanet
identitet u amanet/4.12.2018.

Tajnovitost običaja Istočne Srbije

identitet-u-amanet
  • MIloš Stošić
  • MIloš Stošić
  • MIloš Stošić
  • MIloš Stošić
  • MIloš Stošić
  • MIloš Stošić
  • MIloš Stošić
  • MIloš Stošić
  • MIloš Stošić
Autor fotografije:

Piše:  Dunja Ćirić
Foto: Miloš Stošić
Video: Vladimir Jović
Montaža: Marko Radibratović

Istočna Srbija u sebi nosi dozu mistike i veo tajni koji je teško rastumačiti. Narod koji tamo živi se prepliće u svojim kulturama. Pored Srba, u Istočnoj Srbiji žive i Vlasi koji dodatno pospešuju tajnovitost ovog kraja.

Razna verovanja, filozofije, obredne radnje i magija su isprepletani sa tradicionalnim srpskim verovanjima i običajima, koji su među srpskim življem mnogo manje zastupljena u odnosu na Vlahe. Predivna priroda oko Đerdapa i Bujanovačkih jezera, Rtanj, kao i mnoge druge planine, potenciraju osećaj tajnovitosti i nestvarnost ovog kraja.

Reporterska ekipa magazina Kaleidoskop media je u izradi projekta „Identitet u amanet“ obišla i Istočnu Srbiju i zabeležila neke od specifičnosti koje narod upražnjava pri organizovanju svadbi, a koje ovaj kraj izdvaja od drugih.

Uz reportažu sa tradicionalne svadbe u Kasidolu, pokraj Požarevca i svadbarski kuvar, takođe iz Istočne Srbije donosimo vam i razjašnjenja običaja sa kojima smo se susreli na svadbenoj svetkovini.

Pomoć i podršku u tumačenju običaja pružila nam je Maja Pavlović, iz Turističke organizacije Majdanpek.

Buklija

Čutura sa rakijom koja se kiti i nosi u kuće gde se pozivaju svatovi. Obično je okićena cvećem i nose je otac ili brat mladoženje ili neki muški član bliže familije. U znak prihvatanja poziva buklija se “kiti” peškirom, košuljom ili novcem, srkne se gutljaj i dopuni svojom rakijom.

Na dan svadbe bukliju ili čuturicu nosi stari svat (ujak) i po dolasku po mladu iz nje se zdrave budući prijatelji kako bi svadba bila uspešna i vesela.

Običaj varanja pri kupovini mlade

Kod nas se prvo poturaju dve “mlade” a onda se izvodi “prava”. Prva je starica a druga je neka devojka ili dečak, naravno kostimirani u mladu. Prva “mlada” se izvodi zato što, “ako postoji neki zli duh ili bilo kakvo zlo da napadne mladu, nije velika šteta ako uzme tu staru ženu”. Objašnjenje deluje veoma surovo, ali se običaj time opravdava. Druga “mlada” se izvodi da se proveri da li je budući mladoženja lakom (po jednoj verziji) ili da se uvere da je potpuno siguran u ono što hoće i želi…

Gađanje prstenjakom

U Kasidolu smo naišli na jedan krajnje neobičan običaj – gađanje prstenjakom, odnosno platnom kojim se u crkvi pri sklapanju braka vezuje oko ruke mladenaca. Kako su nam najstariji ukućani u domu domaćina u Kasidolu objasnili ovo dobacivanje prstenjakom pre odlaska u crkvu iz mladine kuće se sprovodi kako bi se odredilo ko će biti glavni u kući.

Maja Pavlović kaže da se u okolini Majdanpeka to ne praktikuje, već da se drže običaja ko će koga da zgazi stopalom po završenom venčanju, što takođe “određuje” ko će biti glavni u bračnoj zajednici.

Od mladine kuće do crkve u svadbenom kolu

U crkvu na venčanje se ide u kolu, koje se igra od mladine kuće pa sve do crkve. Pretpostavka je da se običaj praktikuje kako bi celo selo videlo svadbeno veselje.

A kod svekrve…

Posle venčanja po dolasku u mladoženjinu kuću, odnosno kuću novonastalog bračnog para, mlada ima zadatak da sprovede nekoliko tradicionalnih običaja za buduće blagostanje njihove kuće i braka.

Svekrva iznosi posudu sa slatkim i bokal vode, i dodaje je snaji. Ona zahvata kašiku tek načete zimnice i stavlja je u usta mladoženji, a potom i mladoženjinom, bratu, deveru.

Tumačenje je da će kusanjem slatkog (ili ponegde meda) snaja učiniti svojoj novoj porodici budući život slatkim. Umesto slatkog, ponegde (Negotin) se dobija od svekrve jabuka koja se stavlja u nedra i tako ulazi u kuću,  da bi buduća deca bila zdrava i lepa kao jabuke.

Pročišćenje bosiljkom i nakonjče

Običaj je da bosiljkom „obrne“ tri kruga prvo iznad svoje, a zatim iznad mladoženjine glave, a sve to pre bacanja sita preko kuće.

Bosiljak se u svim običajima koristi za pročišćenje, pa tu ulogu ima i u svadbenoj ceremoniji. Zatim uzima nakonjče i podiže ga tri puta u vis, kako bi imala zdravu mušku decu.

Prenošenje mlade preko kućnog praga

Specifično za ovaj kraj jeste da se mladi koju mladoženja prenosi preko praga stavljaju pod mišku vekna hleba i crveno vino.

Kako nam je objasnio dr Aleksandar Pavlović, etnolog, u tradicionaloj kulturi Srba, ali i drugih naroda, kućni prag predstavlja sveto mesto, pa otuda i različiti običaji vezani za njega. Kućnom pragu je pripisivano važno mesto i u svadbenom ritualu. Nevesta na prag nije smela da stane, već ga je prekoračivala ili preko njega bivala prenošena od strane mladoženje.

Kao i većina običaja danas, i ovaj se praktikuje bez znanja o njegovom poreklu, po principu "jer se tako valja" ili "jer je to običaj".


Kulturni centar Kaleidoskop i magazin Kaleidoskop media u 2018. godini predstavljaju projekat “Identitet u amanet”.

Ovaj tekst, sa tumačenjem svadbenih običaja iz Istočne Srbije je deo projekta sa ciljem očuvanja kulturne baštine Srbije.

Projekat je podržan i sufinansiran od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

TRADICIJA SA LIČNIM PEČATOM - ISTOČNA SRBIJA

KULTURNO NASLEĐE KROZ SVADBENE OBIČAJE

UŽIČKA SVADBA - POD KONCERTNOM PALICOM ČAUŠA

OD KIĆENE ČUTURE DO "POPRAVKE"

GORŠAČKA KUHINJA I ZLATIBORSKI "MRS"


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.