Identitet u amanet
identitet u amanet/3.04.2024.

U slavu paraćinskog stakla

identitet-u-amanet
  • Cornning Museum of Glass_GLASS Studio
Autor fotografije:

Kaleidoskop media Foto: Kreativno staklo Srbije 

 

Creative Glass LAB 2024. pod pokroviteljstvom Svetskog saveta za zanate (World Craft Council Europe), u okviru međunarodne proslave Evropskih dana umetničkih zanata 4. aprila 2024. u atrijumu Biblioteke “Dr Vićentije Rakić” u Paraćinu organizuje lab posvećen afirmaciji umetničkih zanata povezanih sa proizvodnjom stakla sa temom “Umetnost na staklu”.

Polaznici će naučiti stare umetničke tehnike u staklarstvu, i uz pomoć umetnice Sare Masnikose napraviti uspomenu na svoje lokalno industrijsko nasleđe. Svi zainteresovani građani mogu se pridružiti u periodu od 12h do 14h.

Manifestacija se održava svake godine, a glavne aktivnosti su demonstracije umetničkih zanata, njihovo promovisanje u školama, obrazovnim ustanovama, kreativnim ateljeima i među širom publikom.

Srbija se po prvi put priključuje manifestaciji #2024EACD, kako bi afirmisala umetničke zanate u paraćinskom staklarstvu.

Kroz istraživanje paraćinskog staklarstva kao umetničkog zanatstva, učesnici će razviti osećaj za estetiku, kreativost, izražavanje u medijumu stakla, a biće uključeni i u očuvanje i popularisanje lokalnog industrijskog nasleđa. Kroz proučavaje i istraživanje motiva i dezena koji su se primenjivali u paraćinskom staklarstvu učesnici će moći da nađu svoju inspiraciju u industrijskom nasleđu staklarstva, i podstaknu sebe na kreativno stvaranje, kao i nove životne stilove i ekološki odgovorne prakse korišćenja starog stakla, i stvaranja njegove nove upotrebne i estetske vrednosti kroz lično kreativno delovanje.

Detalj graviranja stari majstori

Dani umetničkih zanata nastali su 2002. godine uz podršku Ministarstva kulture francuske i Nacionalnog instituta za umetničke zanate Francuske, a postali evropska manifestacija u 2012. godine. Tokom jedne nedelje na početku proleća slave se umetnički zanati u više od 20 zemalja. Od 2012. ovu manifestaciju organizuje Nacionalni institut za umetničke zanate Francuske u saradnji sa World Craft Council (Međunarodni savet za zanate Evropa) i ona slavi umetničke zanate i zanatska umeća.

Šlifovani servis Beograd, kraj 30-ih godina 20. veka, rekonstrukcija 2023.

Svetski savet za zanate je osnovan 1964. godine kao strukovna organizacija. Njegova misija je da promoviše zanate, povezuje zanatlije i utiče na rast interesovanja međunarodne zajednice za ovu oblast. Savet je osnovan u Sjedinjenim Američkim Državama, gde mu je bio sekretarijat sve do 1984. godine, kada se njegovo sedište premešta u Evropu. U 1974. godini, osnivaju se regionalne afilijacije – Afrika, Evropa, Azija, Severna Amerika i Latinska Amerika, koje i danas obavljaju poslove sekretarijata u pomenutim regionima.


PROČITAJTE I:

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.