Aktuelno
aktuelno/23.02.2024.

Perspektive nezavisne kulture u regionu

aktuelno
  • Bojan Mrđenović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: SEECult / Naslovna foto: Bojan Mrđenović

 

U Beogradu je u toku Međunarodna konferencija posvećena pitanjima finansiranja projekata i nezavisne kulturne produkcije iz perspektive kako stvaralaca, tako i finansijera u organizaciji Regionalne platforme za kulturu Kooperativa. Konferencija traje od 22. do 24. februara u Magacinu u Kraljevića Marka, a otvorena je izložbom “Arhivi prijateljstva - Poetika otpora”, koja dokumentuje 20 godina eksperimentalnog i participativnog umetničkog rada na nezavisnoj sceni u regionu i predstavlja svojevrsnu scenografiju za niz dijaloga, prezentacija i umetničkih performansa koji duboko zalaze u trenutno stanje i budući potencijal kulturne saradnje.

Foto: Promo

Cilj konferencije Crossing the Line: Collaborative Perspectives on the Future of Culture je da omogući “forum za otvoreni razgovor, ne plašeći se da pogledamo i prepoznamo mnoge linije koje presecaju ova polja, kako bismo videli da li se neke mogu pomeriti, druge preći, a neke nadamo se i obrisati”, saopštila je Kooperativa, koja tim skupom, organizovanim u saradnji sa Asocijacijom Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), završava trogodišnji kolaborativni projekat “Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as Drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration” (REG.Lab), koji sufinansira Evropska unija kroz IPA program, a pružio je dinamičnu platformu za saradnju, eksperimentisanje, međusobnu razmenu i kokreacije organizacija na nezavisnoj kulturnoj sceni Jugoistočne Evrope.

Foto: Promo

Učesnici konferencije upustiće se u diskusiju o tome kako nezavisna scena u regionu može da promisli i preoblikuje svoje mreže i saradnju kako bi se suočila sa nesigurnim uslovima i neizrečenim izazovima koji su je oblikovali u protekle tri decenije.

Program konferencije predstavlja korak u uklanjanju imaginarnih granica i prelasku linija koje često ometaju smislen dijalog i efikasnu saradnju unutar kulturnog eko-sistema. Različiti učesnici iz oblasti umetnosti, kulture i civilnog društva iz regiona, okupiće se kako bi razmotrili uspehe i nedostatke postojećih sistema u kulturi i generisali alternativne ideje i strategije saradnje za budućnost kulture.

ARHIVE PRIJATELJSTVA - poetike otpora, postavka izložbe u Zagrebu, koncept: Milica Pekić, dizajn, Dejan Dragosavac Ruta, foto Bojan Mrđenović

U ambijentu izložbe “Arhivi prijateljstva - Poetika otpora”, koja je održana nedavno i u Zagrebu, a osmišljena je tako da podstakne otvorene diskusije, kritičko razmišljanje i kreativno istraživanje, program konferencije obuhvata reevaluaciju konvencionalnih modela finansiranja projekata i logike, ulogu finansijera na nezavisnim scenama i inovativne pristupe u organizovanju kulture i saradnji.
Program konferencije obuhvata angažujuće forume, interaktivne sesije i otvorene diskusije na teme koje se kreću od suočavanja sa društvenim izazovima kroz umetnost do razumevanja interakcije finansijera i kulturnih organizacija, te pojave novih kolaborativnih modela u kulturnom sektoru sa posebnim fokusom na Kooperativin Novi model programa razmene i saradnje.

“U pejzažu nezavisne kulture u regionu poznatom kao Jugoistočna Evropa, koji je sada uglavnom podeljen po političkim linijama, većina kulturne produkcije dolazi iz međusobno povezane i vibrantne nezavisne scene. Ova scena cveta uprkos izazovima i podelama, podstičući saradnje, prijateljstva i istinsko interesovanje za razumevanje perspektiva iz celog regiona. Nažalost, podrška nacionalnih i lokalnih institucija je nestabilna i uglavnom nekonzistentna … U ovom nesigurnom okruženju, mnoge važne teme često ostaju neizgovorene”, naveli su organizatori, predlažući drugačiji pristup - da se o tim pitanjima govori što otvorenije i iskrenije.

ARHIVE PRIJATELJSTVA - poetike otpora, postavka izložbe u Zagrebu, koncept: Milica Pekić, dizajn, Dejan Dragosavac Ruta, foto Bojan Mrđenović

Šta, ko i za koga, kao i druga ključna pitanja koja se često postavljaju na umetničkoj sceni, ista su ona koja “uglavnom ne postavljamo (ili nemamo priliku da postavimo) u kontekstu radnih uslova potrebnih za uspeh - upravo zbog nedostatka vremena i resursa, nedostatka prilike, zbog osećanja da su uloge, pozicije i načini rada uklesani u kamen i ne mogu se promeniti, zbog straha da je kritika kontraproduktivna i vodi ka suprotstavljenim situacijama, možda čak i zato što smo dovoljno zadovoljni statusom quo, i dovoljno uplašeni da bi bilo kakva (zamisliva) promena mogla biti na gore”, naveli su organizatori.

Cilj konferencije “Crossing the Line: Collaborative Perspectives on the Future of Culture” stoga je da obezbedi forum za otvoreni razgovor, “ne plašeći se da pogledamo i prepoznamo mnoge linije koje presecaju ova polja, kako bismo videli da li se neke mogu pomeriti, druge preći, a neke nadamo se i obrisati”, istakla je Kooperativa.

Konferencija je završni program projekta “REG.Lab”, koji sprovodi konzorcijum partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Evrope predvođen Kooperativom – Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), Asocijacija NKSS (Srbija), Jadro Asocijacija (Severna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).


PROČITAJTE I:

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA PUSTOŠENJA BUDŽETA

MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.