Identitet u amanet
identitet u amanet/5.05.2024.

Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

identitet-u-amanet
  • Pixabay/Bennian
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Pixabay, Bennian

 

Pravoslavni hrišćanski vernici danas proslavljaju Vaskrs, najveći i najradosniji praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.  

Svim vernicima koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo, čestitamo Vaskrs, praznik nad praznicima.

Vaskrsenje Hristovo u svetu, osim srpske, danas slavi i ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci, ali i pravoslavni vernici u Egiptu. 

Crkvena učenja kazuju da je Isus raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, dok se u nedelju zorom osetio snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Za ovaj praznik vezuje se običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, što simboliše Isusov izlazak iz groba i ponovno rađanje.

Prvo obojeno jaje, koje je po pravilu crvene boje, ostavlja se na stranu do sledećeg Vaskrsa i pridaje mu se posebna važnost.
Umesto uobičajenog pozdrava, ljudi se na Vaskrs i cele Svetle nedelje pozdravljaju rečima:

"Hristos vaskrse!
Vaistinu vaskrse!"


PROČITAJTE I:

KONKURS ZA IZLOŽBU PORTRET NA IKONI 2024.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.