Identitet u amanet
identitet u amanet/9.12.2022.

Sremski Karlovci iz ugla mladih

identitet-u-amanet
  • Gordana Tadić
  • Gordana Tadić
  • Gordana Tadić
  • Gordana Tadić
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić

 

Prošlost Sremskih Karlovaca, živopisnog grada na obroncima Fruške gore, može se u kontinuitetu pratiti od 14. veka. Ušuškani između lepog, plavog Dunava i pitomih obronaka Fruške gore tokom svih ovih vekova sabrali su više nego bogatu riznicu kulturne baštine i duhovnosti.

Bajkoviti gradić koji odiše otmenošću sačuvao je građevine od neprocenjive kulturno-istorijske i duhovne vrednosti. Na njegovim ulicama se i danas slave život, vino i grožđe, uz neprekidna sećanja na Branka Radičevića i njegovu poeziju.

Sremski Karlovci su jedan od najposećenijih turističkih gradova, gde svako zdanje, kuća, ulica pričaju svoju priču i odišu patinom vekova.

Tragom prošlosti oslikanoj u sadašnjem trenutku ekipa našeg magazina zaputila se u Karlovce, sa ciljem da mladi ljudi predstave ono što u njima budi lepotu, a potiče iz nekih prošlih vremena.

Naš projekat “Identitet u amanet - Mladi u fokusu” upravo za cilj ima mapiranje nekih od najvažnijih tačaka raznolikog kulturnog nasleđa gradova od strane mladih.

Bajkoviti Sremski Karlovci imaju manje od 10.000 stanovnika, a najveći broj učenika ovdašnje Gimnazije dolazi iz drugih mesta. Iva Mioković je iz Futoga, Nina Lukić, Uma Zuban i Jovana Grabež iz Novog Sada. Spojila ih je Gimnazija, a sećanja na prvi kontakt sa Karlovcima su emotivna.

Iva, Uma, Jovana i Nina

Četiri gimnazijalke su nas u prethodnom tekstu i filmu upoznale sa delom kulturnog bogatstva koje ovaj grad brižljivo čuva.

U ovom prilogu njima prepuštamo inicijativu. U nastavku pogledajte film koji je njihovo autorsko delo.

Iva, Uma, Jovana i Nina


PROČITAJTE I:

OJ KARLOVCI, MESTO MOJE DRAGO!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.