Identitet u amanet
identitet u amanet/23.12.2018.

Neprevaziđeni ukus goranske limunade

identitet-u-amanet
  • Aleksandrija Ajduković
  • Gordana Tadić
  • Gordana Tadić
  • Aleksandrija Ajduković
  • Aleksandrija Ajduković
  • Aleksandrija Ajduković
  • Aleksandrija Ajduković
  • Aleksandrija Ajduković
  • Aleksandrija Ajduković
  • Aleksandrija Ajduković
Autor fotografije:
Piše: Gordana Tadić
Foto: Gordana Tadić / Aleksandrija Ajduković

 

Radeša je jedno od 19 goranskih sela na Kosovu, smeštenih na obroncima Šar-planine, ušuškanih u trouglu između Makedonije, Kosova i Albanije. Goranci – jedinstven narod - toploga srca, veoma izraženog gostoprimstva, složan, sa neverovatno izraženim osećajem za očuvanje tradicije. I veoma vredan – u najboljem smislu te reči.

Reporterska ekipa magazina Kaleidoskop media je u Radeši, pokraj Dragaša zabeležila tipičnu goransku svadbu u okviru projekta Identitet u amanet koji smo realizovali tokom 2018. godine. Iz Gore smo se vratili opčinjeni ljudima, prirodom i intenzivnom spoznajom da je život lepši ukoliko je sporiji i pun ljubavi i poštovanja koje ovaj narod iskazuje.

Doživljaj jednog novog sveta otvorio se kao vulkan i koncentrisao u tri dana nepatvorenih saznanja. O trodnevnoj goranskoj svadbi mogli ste da čitate OVDE. Kako je hrana je važan deo svadbenih svetkovina u svih naroda, tako i Goranci imaju svoj jedinstven pristup u ovom delu veselja. Čini se da oni svoj svadbeni jelovnik ne menjaju decenijama, što je jak znak očuvanja tradicije.

Gorancima domaćinima na svadbama je najvažnije da celo selo bude počašćeno. Svaki domaćin kolje vola, koji je osnov pripreme svadbenih jela.

Glava od vola se celu noć kuva o ogromnom kazanu, kada je valjano kuvana odvajaju se sve kosti, dodaje puno povrća i tako nastaje čuvena goranska čorba. Obavezan dodatak čorbi na stolu je zgnječen beli luk sa sirćetom, kojim se po želji začinjava čorba. Nešto poput marinade.

I sve dalje što se servira je krajnje jednostavno i praktično, jer ovde nema celodnevnog sedenja za stolom i prejedanja. Akcenat je na samom veselju uz zurle i tupane.

Odmah iza kisele čorbe vredni Goranci zaduženi za posluženje (a na svadbi kod Eminijevih to su bili isključivo muškarci) poslužiće vas kuvanim pasuljem, koji se takođe dugo priprema u ogromnim kazanima. Uz neverovatno ukusan pasulj služi se i kuvano juneće meso. Specifičnost se sastoji u tome što je ogromna količina kuvanog mesa isečena u skoro istovetne komade! Naravno da uz ovo dolazi i sezonska salata.

I na kraju desert – obavezna alva ili halva kako je oni zovu, prekrivena krupno seckanim orasima. I to je to! Jednostavno, bez komplikacija i uz najvažniju premisu– da svi meštani budu posluženi. Jer, kada se održava goranska svadba svi su dobrodošli i svi bez izuzetka moraju biti posluženi.

U Radeši smo probali najlepšu limunadu, a kako se priča po Gori, upravo su Radešani ti koji su majstori za nju. Tajna je, kako su nam rekli, u izvorskoj vodi i puno limuna koji mora u vodi da prenoći. To je onaj ukus kojeg se stariji rado sećaju iz detinjstva, kada su odlazili u goranske poslastičarnice na kolače i limunadu ili bozu. Uz čuvenu limunadu, svaki ručak počinje ili se završava domaćom kafom, kuvanom u starinskim džezvicama. Jedna kafa – jedna džezva. Opet kao nekada.

Iz Gore smo poneli najlepše uspomene i dah jednog zaustavljenog vremena.

Možda bi svi narodi iz okruženja trebalo od Goranaca da nauče kako se čuva tradicija i kako se baštini nasleđe.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

SVADBA U RIPNJU - KAO PRINC NA BELOM KONJU

UŽIČKA SVADBA - POD KONCERTNOM PALICOM ČAUŠA

ISTOČNA SRBIJA - TRADICIJA SA LIČNIM PEČATOM

OD KIĆENE ČUTURE DO "POPRAVKE"

GORŠAČKA KUHINJA I ZLATIBORSKI "MRS"


Kulturni centar Kaleidoskop i magazin Kaleidoskop media u 2018. godini predstavljaju projekat “Identitet u amanet”.

Ova reportaža iz Srema, Vojvođanski okrug je deo projekta sa ciljem očuvanja kulturne baštine Srbije.

Projekat je podržan i sufinansiran od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.