Film
film/12.04.2020.

Pet igranih filmova o pticama i ptičarenju

film
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


Ako pokušate da se setite igranog filma o pticama, verovatno će vam prvo pasti napamet Hičkokov horor “Ptice” ili gotski triler “Gavran“, tragičan film “Vrana“, ili umetnčko delo “Crni labud“. Čak je i film “Čovek ptica” svrstan u žanr “crna komedija“. Izgleda da najpopularniji igrani filmovi u kojima se pojavljuju ptice imaju mračan ton.

Nasuprot njima, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije preporučuje pet igranih filmova o pticama i ptičarenju, koji su manje popularni, ali i mnogo vedriji.

Braća vetra

Brothers of the Wind (2015) – U divljoj, netaknutoj prirodi austrijskih Alpa, dečak Lukas živi sa ocem. Nakon gubitka majke, on postaje udaljen i povučen. Jednog dana pronalazi mladunca surog orla koji je takođe ostao bez majke i kojeg je jači brat izgurao iz gnezda. Daje ptici ime Abel i odlučuje da mu pomogne da nauči da leti i lovi. U tome mu pomaže lokalni rendžer Danzer kog glumi sjajni Žan Reno.

Braća vetra” je topla bezvremenska priča o slobodi i hrabrosti, uklopljena u raskošne pejzaže Alpa. Kroz dramu i uzbuđenje, otkriva nam surovost prirodne selekcije i veličanstvenost surovih orlova. Vizuelno zapanjujuć, sa neverovatnim prizorima  životinja u nihovom prirodnom staništu, staje rame uz rame sa dokumentarnim serijalima o prirodi. Ovaj čudesan porodični film preporučujemo gledaocima svih generacija.

Dečak oluje 

Storm Boy (2019)
 – Prelepa savremena adaptacija klasične autralijske novele iz 1960. godine. Uspešan poslovan čovek u penziji Majkl (Džefri Raš) priseća se svog detinjstva na obali izolovanog ostrva u Južnoj Australiji. Jednog dana dečak pronalazi tri mladunca pelikana čiju su majku ubili pijani lovci. Nakon što ih je odgajio, na nagovor oca, nevoljno i pušta na slobodu, ali se jedan od njih sa kojim je Majkl uspostavio posebnu vezu, vraća. Dečak i simpatični pelikan postaju nerazdvojni kroz razne avanture, i taj odnos mu daje posebnu snagu da se dalje bori kroz život.

Dečak oluje” je proekološka dirljiva priča o bezuslovnom prijateljstvu, ali i o zaštiti prirode i značaju očuvanja divljih vrsta.Odricanje od odgovornosti – Pelikani su strogo zaštićena vrsta, a ne kućni ljubimci! Dečak oluje je izmišljeni lik i pelikani se ne smeju uznemiravati u divljini. Budite udaljeni najmanje 50 metara od pelikana u periodu njihovog gnežđenja, jer uznemiravanjem rizikujete da dođe do propadanja legla i uginuća mladih. Nikada ne uzimajte mlade pelikane iz divljine jer oni kasnije neće preživeti ukoliko od svojih roditelja ne nauče da love. Pripitomljavanje pelikana i drugih divljih ptica i oduzimanje njhove slobode je vrlo okrutan čin. 

Velika godina

The Big Year (2011) – Komedija sa sjajnom glumačkom ekipom zvezda kao što su Stiv, Martin, Džek Blek i Oven Vilson.  Relaksirajući porodični film vodi nas na prestižno severnoameričko takmičenje u posmatranju ptica “Velika godina“. Tri ugledna promatrača ptica bore se pobedničku titulu kako bi postigli svetski rekord uočavanja najvećeg broja različitih vrsta ptica tokom godinu dana, jer ta titula ima posebno značenje za svakog od njih. Ovaj ekscentrčan hobi stavlja ih u komične situacije i na atraktivne zanimljive lokacije u prirodi. Iako nije dobio najbolje ocene filmskih kritičara i nije najsmešnija komedija ikada napravljena, film je prilično zabavan i na duhovit način prikazuje pasionirane posmatrače ptica i njihovu zajednicu.Ptičarski vodič za sve i svašta

A Birder’s Guide to Everything (2014) – Petnaestogodišnji Dejvid je stidljivo i emotivno dete koji se bavi amaterskim posmatranjem ptica. Član je ornitološkog školskog kluba koji čine samo tri tinejdžera. Njih trojica kreću na put u potrazi za (verovatno) izumrlom labrador patkom.

Zahvaljujući pticama, film nam priča nežnu priču o odrastanju i pokazuje da nisu svi tinejdžeri opsednuti vršnjačkom popularnošću u školi. Za ovaj film nezavisne produkcije verovatno niste čuli, ali ako volite da posmatrate ptice, makar i samo u svom dvorištu, obavezno ga pogledajte.Huk

Hoot (2006) – Porodična lepršava komedija zasnovana na stoimenoj dečijoj knjizi. Počinje tako što se dečak Roj sa porodicom seli iz Montane na Floridu. Tamo stiče nove prijatelje i sa dvoje dece otkriva da gradilište buduće palčinkarnice ugrožava stanište retke vrste sova. Oni postaju urbani gerilci koji sabotiraju građevinski projekat, a istovremeno pokušavaju da razotkriju korupciju koja je omogućila izdavanje građevinske dozvole.


PROČITAJTE:

CVETANJE TISE - FENOMEN KOJI ODUZIMA DAH


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.