Muzika
muzika/2.03.2022.

Afrička muzika za 8. mart u Madlenianumu

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Povodom obeležavanja 65. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Maroko i Republike Srbije biće održan koncert Gnawa i Jazz fuzije na Velikoj sceni Madlenianuma 8. marta u 19.30. 

Marokanski muzičar Said Tichiti je 1999. godine u Budimpešti osnovao Chalaban Bend. Bend je veoma aktivan na svetskoj muzičkoj sceni centralne i istočne Evrope i na veoma originalan način testira otvaranje marokanske muzike ka tradicionalnoj muzici srednje Evrope, kao i ka balkanskom i ciganskom stilu.

Vođa benda, Said Tichiti, poreklom je iz grada Guelmima na jugu Maroka, a diplomirao je na Dramskom institutu u Rabatu. Na početku svoje muzičke avanture odabrao je da se bavi muzikom koji potiče odakle su njegovi roditelji, i to stilovima Gnava, Ganga, Hasani i Guedra. Sa željom da spoje instrumente i melodije juga i severa, istoka i zapada, oni svojim radom prevazilaze okvire vizije narodne muzike. To je ralog zašto je svaki koncert ili album Chalaban benda ispunjen pustinjom i duhovnošću kroz koje se prožimaju melanholočne melodije srednje Evrope, a na kraju se čuje prizvuk transa. Chalaban bend do sada ima 6 albuma: Marokanski nomad, Marokansko proleće, Al Baraka, Nejdeb, Slobodan hašiš i najnoviji Gleimim, koji je bend predstavio u Palati umetnosti u Budimpešti, na svom odmah rasprodatom koncertu. 

Ove godine obeležava se 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Maroka i Srbije i Godina Maroka u Srbiji. Povodom ovog radosnog događaja i u znak odličnih prijateljskih odnosa naših naroda, Ambasada Kraljevine Maroko u Beogradu pripremila je program sa nizom umetničkih i kulturnih aktivnosti (muzički koncerti, filmski festivali, književne konferencije) u saradnji sa srpskim partnerima, sa ciljem predstavljanja bogate i raznovrsne marokanske kulture srpskoj javnosti.


PROČITAJTE I: 

PREMIJERNO NOVI SPOT TAMARE RAĐENOVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.