Muzika
muzika/2.03.2022.

Afrička muzika za 8. mart u Madlenianumu

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Povodom obeležavanja 65. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Maroko i Republike Srbije biće održan koncert Gnawa i Jazz fuzije na Velikoj sceni Madlenianuma 8. marta u 19.30. 

Marokanski muzičar Said Tichiti je 1999. godine u Budimpešti osnovao Chalaban Bend. Bend je veoma aktivan na svetskoj muzičkoj sceni centralne i istočne Evrope i na veoma originalan način testira otvaranje marokanske muzike ka tradicionalnoj muzici srednje Evrope, kao i ka balkanskom i ciganskom stilu.

Vođa benda, Said Tichiti, poreklom je iz grada Guelmima na jugu Maroka, a diplomirao je na Dramskom institutu u Rabatu. Na početku svoje muzičke avanture odabrao je da se bavi muzikom koji potiče odakle su njegovi roditelji, i to stilovima Gnava, Ganga, Hasani i Guedra. Sa željom da spoje instrumente i melodije juga i severa, istoka i zapada, oni svojim radom prevazilaze okvire vizije narodne muzike. To je ralog zašto je svaki koncert ili album Chalaban benda ispunjen pustinjom i duhovnošću kroz koje se prožimaju melanholočne melodije srednje Evrope, a na kraju se čuje prizvuk transa. Chalaban bend do sada ima 6 albuma: Marokanski nomad, Marokansko proleće, Al Baraka, Nejdeb, Slobodan hašiš i najnoviji Gleimim, koji je bend predstavio u Palati umetnosti u Budimpešti, na svom odmah rasprodatom koncertu. 

Ove godine obeležava se 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Maroka i Srbije i Godina Maroka u Srbiji. Povodom ovog radosnog događaja i u znak odličnih prijateljskih odnosa naših naroda, Ambasada Kraljevine Maroko u Beogradu pripremila je program sa nizom umetničkih i kulturnih aktivnosti (muzički koncerti, filmski festivali, književne konferencije) u saradnji sa srpskim partnerima, sa ciljem predstavljanja bogate i raznovrsne marokanske kulture srpskoj javnosti.


PROČITAJTE I: 

PREMIJERNO NOVI SPOT TAMARE RAĐENOVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box