Mediji
mediji/24.05.2023.

Kultura u medijima – Šta podržava država?

mediji
  • Luka Novaković
  • Luka Novaković
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić / Foto: Luka Novaković

 

Kulturni centar Kaleidoskop predstavio je rezultate velikog medijskog istraživanja "Pod lupom: Kultura u medijima – Šta podržava država?" na panel diskusiji u Kolarčevoj zadužbini 24. maja.

Istraživanje je obuhvatilo detaljnu analizu medijskih projekata u kulturi (2015-2022) koji su sufinansirani iz budžeta Republike Srbije: Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i 152 lokalne samouprave. U tom periodu realizovano je 2.480 projekata koji su sufinansirani državnim novcem u ukupnom iznosu od 13.296.369 evra (1.580.907.323 dinara).

Posebno su obrađeni i medijski projekti dva javna konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture u 2021. i 2022. godini. Ove konkurse je tokom dve godine raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja, a konkurs je prelaskom informisanja u Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije od ove, 2023. godine ukinut.

Detaljna analiza pokazala je da se medijski projekti sufinansirani državnim novcem najčešće samo deklarativno bave kulturom

Čak 56,7% odsto ovih projekata uopšte ne spada u oblast kulture, već se može podvesti pod opštu tematiku i oblast društvo. 13,4% projekata se bavi kulturnom baštinom, 8,3% projekata su potpuno nedefinisani, 7,2% je u kategoriji obrazovanje, 5,9% pokriva aktuelnu kulturnu produkciju, 3,1% multikulturalnost, 2,8% manifestacije, 1,1% filmsko stvaralaštvo, 0,8% vizuelno stvaralaštvo, a za 0,7% projekata se ne može utvrditi oblast.

Trendovi promašenih tema, neprofesionalnosti i kiča su potisnuli aktuelnu kulturnu produkciju, koja bi trebalo da bude noseća oblast u promociji i afirmaciji kulture u medijima.

Kulturni centar Kaleidoskop je u saradnji sa Centrom za održive zajednice realizovao pet interaktivnih tabelarnih podsajtova sa statističkim podacima.

Ovi podaci obuhvataju kompletnu analizu od 2015-2022. godine: ukupna izdvajanja, broj projekata, podelu na oblasti i podoblasti, izdvojen novac iz svih organa vlasti sa brojem podržanih projekata, medije koji su podržani, ali i podnosioce kojima su odobrena sredstva.

Interaktivni prikazi biće dobar alat novinarima, ali i studentima novinarstva, kao i predstavnicima Ministarstva za informisanje i telekomunikacije koji se dalje budu bavili ovom temom, jer ostaju kao trajna kategorija na portalu magazina Kaleidoskop media i mogu se pretraživati po različitim kategorijama.

Svi zainteresovani statističke podatke mogu pronaći na sledećim linkovima:

Kompletni statistički podaci na ovom linku

Projekti Ministarstva kulture i informisanja ovde

Projekti Pokrajinskog sekretarijata za informisanje ovde

Projekti 152 lokalne samouprave ovde

Projekti Konkursa koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture Ministarstva kulture i informisanja (2021. i 2022.) ovde

Rezultati istraživanja dostupni su na portalu magazina za kulturu Kaleidoskop media.

Rezultate istraživanja na panel diskusiji u Kolarčevoj zadužbini predstavila je Gordana Tadić, direktorka Kulturnog centra Kaleidoskop i glavna urednica magazina Kaleidoskop media i Vesna Milosavljević, urednica portala za kulturu SEECult, moderatorka panela.

Projekat je realizovan u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS-a i Ambasade SAD, već isključivo autora.


PROČITAJTE I:

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA PUSTOŠENJA BUDŽETA

POD LUPOM: KOJE MEDIJE PODRŽAVA POKRAJINA?

POD LUPOM: KULTURA U MEDIJIMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box