Aktuelno
aktuelno/20.05.2019.

PEN: Poništiti Konkurs grada Beograda

aktuelno
  • PEN centar
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaSrpski PEN centar saopštio je da izražava energičan protest povodom objavljenih rezultata Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi.

Kako se navodi u saopštenju, umesto da bude instrument kulturnog razvoja i da podstiče raznovrsnost i standarde kulturnog života u Beogradu, gradski Konkurs za podršku projektima u kulturi već nekoliko godina beleži promašaje.

„Rezultati ovog konkursa pokazuju očigledan politički intervencionizam u pitanjima kulture, jer počivaju na netransparentnoj proceduri, arbitrarnim odlukama i podsticanju projekata i organizacija koje ne ostavljaju nikakav trag u kulturi Beograda“, navode iz PEN centra.

Srpski PEN centar navodi da je prinuđen da obavesti javnost da odluke komisija grada Beograda, u najvećem broju slučajeva, ne održavaju realno stanje beogradske kulturne scene.

„Naprotiv, namerno zaobilaženje nekih delatnosti čini da su te odluke suštinski usmerene protiv interesa savremene beogradske i srpske kulture. Oni koji učestvuju u takvom odlučivanju, bilo kao članovi komisija, bilo kao predstavnici Sekretarijata za kulturu i uprave grada Beograda, biće po tim odlukama upamćeni“, ističe se u saopštenju.

Nijedan projekat kojim je konkurisao Srpski PEN centar na Konkursu grada Beograda za podršku projektima u kulturi nije podržan, saopštio je taj centar i dodao da „već tri godine zaredom grad Beograd uskraćuje svaku podršku Srpskom PEN centru na Konkursu za podršku projektima u kulturi“.

Kako navodi, to je samo jedan primer kako su mnoge relevantne asocijacije, reprezentativne po svom radu u kulturi, izložene sistematskoj marginalizaciji.

Srpski PEN centar naglašava da nikada ne bi protestovao protiv bilo koje odluke nekog nadležnog organa, čak i kada bi je smatrao nepravednom ili neutemeljenom, ukoliko bi podrška bila data nekom drugom relevantnom i za savremenu kulturu značajnom projektu. Ali marginalizacija vrhunske kulture, uz podsticanje projekata i asocijacija koje ni na koji način ne doprinose relevantnom savremenom kulturnom životu, ne smeju ostati prećutani.

U saopštenju se dodaje da je Srpski PEN centar i ranije upozoravao da su neutemeljene odluke i prolitički protekcionizam duboko štetni po savremenu kulturu i društvo u celini. „Ako se takav odnos prema kulturi uporno primenjuje godinama, šteta je utoliko veća“, ističu oni.

Mali budžet za kulturu pokazuje suštinsko nerazumevanje za nju, a netransparentna raspodela i tako ograničenog budžeta, lišena ozbiljnih kriterijuma, manifest je nipodaštavanja vrhunske savremene kulture, a naročito gušenja nezavisne kulturne scene, smatraju iz Srpskog PEN centra.

Oni su pozvali kulturnu javnost da zahteva obnovu dostojanstva institucije javnih i transparentnih konkursa za podršku svim delatnostima kulture.

¶ MUTNI REZULTATI GRADSKOG KONKURSA ZA KULTURU ¶

Povodom rezultata Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi, Srpski PEN centar traži da Sekretarijat za kulturu objavi imena članova komisija koje su predložili ovakve odluke o raspodeli sredstava, kao i obrazloženja donetih odluka, naglašeno je u saopštenju.

Srpski PEN centar traži i da Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, javno iznese i obrazloži svoj stav o rezultatima i načinu na koji je sprovedena procedura Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi.

U saopštenju se zahteva i poništenje Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi, zbog očigledno štetnih posledica koje je izazvao, netransparentne procedure i formalno-pravnih ogrešenja, kao i da se hitno raspiše novi konkurs koji bi počivao na transparentnoj proceduri, dok bi njegove odluke bile utemeljene isključivo na vrednosti i značaju podnetih projekata.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box