Ljudi
ljudi/9.12.2018.

UNS o "slučaju" Barbare Životić

ljudi
  • UNS
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je urednike i novinare da poštuju Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja sa događaja od interesa za javnost i da prave jasnu razliku između činjenica i komentara.

Izveštavanje Barbare Životić, "reporterke" Studija B, sa jučerašnjeg protesta opozicije "Stop krvavim košuljama", izazvalo je na društvenim mrežama žestoke kritike, navodi se u saopštenju UNS.

Udruženje dodaje da, međutim, izveštavanje kojim se krše profesionalne norme, ne može biti izgovor za pretnje fizičkim razračunavanjem i za lascivne uvrede na društvenim mrežama upućene Životić.

UNS ukazuje da mediji imaju pravo na različite uređivačke koncepte, ali je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja. Nepoštovanje kodeksa dovodi do urušavanja ugleda novinarske profesije, a novinari i urednici koji krše Kodeks ne mogu da računaju na bezrezervnu podršku novinarskih udruženja i kolega, piše u saopštenju.

I mediji u regionu pišu o izveštavanju ove mlade novinarke, a Večernji list je objavio tekst pod naslovom "Reporterka izveštavala sa protesta kao da je Vučićev advokat, danas je svi ismevaju".

Danas se povodom "slučaja" Barbare Životić oglasio i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. On se osvrnuo na izveštavanje novinarke Studija B Barbare Životić o sinoćnjem protestu i objavama na društvenim mrežama i rekao joj da se ne plaši i da nastavi da radi svoj posao onako kako misli da treba.

A oglasio se i Studio B:

"UNS na ovom mestu pitamo, kada se već pozivaju na novinarski kodeks i profesionalno izveštavanje, zašto nijednom nisu reagovali na javno ponašanje recimo Ivana Ivanovića, Zorana Kesića, ili Draže Petrovića koji u svojim emisijama i tekstovima na najprizemniji način skandalozno vređaju one koji im se lično ne dopadaju? Objašnjenje da je u pitanju satira kao legitiman način komunikacije ne prihvatamo, kao što nikada nećemo prihvatiti da neko vređa i preti našim novinarima", navodi se u saopštenju.

I Dojče vele (DW) na srpskom se bavio "smešnom stranom" protesta i Barbarom Životić citirajući njeno izveštavanje:

„Daleko malo ljudi je prisustvalo protestu." Ova nepismena rečenica spada u furiozan dvominutni nastup jedne simpatične koleginice sa nekadašnje gradske televizije. Nastup osobe u bijeloj bundici koja se lažno predstavljala kao reporterka vjerovatno će ući u anale stupidne propagande.

Gospođica je o demonstracijama govorila kao da je direktno poslata iz centrale vladajuće stranke. Ali je instrukcije izgovarala teško, nepovezano i sa izrazitom dozom antitalenta i za najprostije propagandno novinarstvo te će joj nastup poslije protesta donijeti besmrtnu slavu među beogradskim fanovima željnim smijeha.

U sjećanju ostaje i redar koji je na sebi imao žuti prsluk i išao ispred automobila sa zvučnicima. Kada je ugledao Skupštinu, počeo je glasno da psuje predsjednika Vučića. „Lomio sam Miloševića, slomiću i tebe!"

A bujica psovki koja je potom uslijedila ne može se ovdje ponoviti. Mašta čitalaca vičnih srpskom jeziku dovoljno je razvijena te će taj crvenbanski koloplet s lakoćom zamisliti.


PROČITAJTE JOŠ:

KAD JE BEOGRAD BIO SVET

DRAŽA PETROVIĆ - KAKO SMO PREŽIVELI KANDŽE

ORVEL JE BIO MALO DETE ZA NAS

TEOFIL PANČIĆ: DILAN I KOEN... A O TRAMPU DA I NE GOVORIMO

BRANISLAV TRIFUNOVIĆ - ZATUPLJIVANJE JE PREVIŠE UZELO MAHA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.