Ljudi
ljudi/9.12.2018.

UNS o "slučaju" Barbare Životić

ljudi
  • UNS
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je urednike i novinare da poštuju Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja sa događaja od interesa za javnost i da prave jasnu razliku između činjenica i komentara.

Izveštavanje Barbare Životić, "reporterke" Studija B, sa jučerašnjeg protesta opozicije "Stop krvavim košuljama", izazvalo je na društvenim mrežama žestoke kritike, navodi se u saopštenju UNS.

Udruženje dodaje da, međutim, izveštavanje kojim se krše profesionalne norme, ne može biti izgovor za pretnje fizičkim razračunavanjem i za lascivne uvrede na društvenim mrežama upućene Životić.

UNS ukazuje da mediji imaju pravo na različite uređivačke koncepte, ali je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja. Nepoštovanje kodeksa dovodi do urušavanja ugleda novinarske profesije, a novinari i urednici koji krše Kodeks ne mogu da računaju na bezrezervnu podršku novinarskih udruženja i kolega, piše u saopštenju.

I mediji u regionu pišu o izveštavanju ove mlade novinarke, a Večernji list je objavio tekst pod naslovom "Reporterka izveštavala sa protesta kao da je Vučićev advokat, danas je svi ismevaju".

Danas se povodom "slučaja" Barbare Životić oglasio i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. On se osvrnuo na izveštavanje novinarke Studija B Barbare Životić o sinoćnjem protestu i objavama na društvenim mrežama i rekao joj da se ne plaši i da nastavi da radi svoj posao onako kako misli da treba.

A oglasio se i Studio B:

"UNS na ovom mestu pitamo, kada se već pozivaju na novinarski kodeks i profesionalno izveštavanje, zašto nijednom nisu reagovali na javno ponašanje recimo Ivana Ivanovića, Zorana Kesića, ili Draže Petrovića koji u svojim emisijama i tekstovima na najprizemniji način skandalozno vređaju one koji im se lično ne dopadaju? Objašnjenje da je u pitanju satira kao legitiman način komunikacije ne prihvatamo, kao što nikada nećemo prihvatiti da neko vređa i preti našim novinarima", navodi se u saopštenju.

I Dojče vele (DW) na srpskom se bavio "smešnom stranom" protesta i Barbarom Životić citirajući njeno izveštavanje:

„Daleko malo ljudi je prisustvalo protestu." Ova nepismena rečenica spada u furiozan dvominutni nastup jedne simpatične koleginice sa nekadašnje gradske televizije. Nastup osobe u bijeloj bundici koja se lažno predstavljala kao reporterka vjerovatno će ući u anale stupidne propagande.

Gospođica je o demonstracijama govorila kao da je direktno poslata iz centrale vladajuće stranke. Ali je instrukcije izgovarala teško, nepovezano i sa izrazitom dozom antitalenta i za najprostije propagandno novinarstvo te će joj nastup poslije protesta donijeti besmrtnu slavu među beogradskim fanovima željnim smijeha.

U sjećanju ostaje i redar koji je na sebi imao žuti prsluk i išao ispred automobila sa zvučnicima. Kada je ugledao Skupštinu, počeo je glasno da psuje predsjednika Vučića. „Lomio sam Miloševića, slomiću i tebe!"

A bujica psovki koja je potom uslijedila ne može se ovdje ponoviti. Mašta čitalaca vičnih srpskom jeziku dovoljno je razvijena te će taj crvenbanski koloplet s lakoćom zamisliti.


PROČITAJTE JOŠ:

KAD JE BEOGRAD BIO SVET

DRAŽA PETROVIĆ - KAKO SMO PREŽIVELI KANDŽE

ORVEL JE BIO MALO DETE ZA NAS

TEOFIL PANČIĆ: DILAN I KOEN... A O TRAMPU DA I NE GOVORIMO

BRANISLAV TRIFUNOVIĆ - ZATUPLJIVANJE JE PREVIŠE UZELO MAHA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box