Ljudi
ljudi/8.12.2018.

Glumci predvode protest

ljudi
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu danas u 18 sati počeće protestna šetnja „Stop krvavim košuljama“.

Prema najavama, biće to nenasilni građanski protest, bez stranačkih obeležja, a povodom svih oblika nasilja nad građanima Srbije. Političari neće držati govore, jer oni, kako je rečeno u Savezu za Srbiju, neformalnom organizatoru skupa, dolaze na protest kao građani, a ne u funkciji lidera stranaka i pokreta.

Šetnju bi trebalo da otvore javne ličnosti, a u medijima se pominju glumci Mirjana Karanović, Branislav i Sergej Trifunović kao i košarkaški trener Partizana Duško Vujošević. Šetaće se centralnim ulicama a jedna od stanica biće i zgrada Radio televizije Srbije. Na skup su svoje pristalice pozvale gotovo sve opozicione poslaničke grupe u Skupštini Srbije, članice Saveza za Srbiju, kao i SDS, Nova stranka, Pokret centra, Nova Srbija, inicijativa Ne davimo Beograd.

Dolazak su najavili Vojni Sindikat Srbije, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, Lokalni front, Građanski front, Ne davimo Beograd, Savez za Srbiju, Pokret Centra, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka i Nova stranka. 

Šetnja će početi u 18 sati sa platoa ispred Filozofskog fakulteta, a učesnici će proći pored Skupštine Srbije, zgrade Radio-televizije Srbije, a zatim Svetogorskom i Makedonskom ulicom do Trga Republike i zgrade Staklenca. 

"Želimo da ovom građanskom protestnom šetnjom pokažemo da smo protiv svakog vida nasilja koje trenutna vlast vrši nad građanima Srbije, bilo da je to fizičko, verbalno, medijsko nasilje ili pritisci na pojedince", najavili su organizatori. 


PROČITAJTE JOŠ:

KAD JE BEOGRAD BIO SVET

DRAŽA PETROVIĆ - KAKO SMO PREŽIVELI KANDŽE

ORVEL JE BIO MALO DETE ZA NAS

TEOFIL PANČIĆ: DILAN I KOEN... A O TRAMPU DA I NE GOVORIMO

BRANISLAV TRIFUNOVIĆ - ZATUPLJIVANJE JE PREVIŠE UZELO MAHA


Nije neobično da političare u izbornim kampanjama podržavaju javne ličnosti preko kojih se pokušava dopreti do što šireg kruga birača. Ali na skupovima koje u poslednje vreme organizuju političke organizacije, ma kako oni nazivani građanskim, sve češće ne govore političari nego samo javne ličnosti.

Kako je sociolog Jovo Bakić rekao za Dnevni list Danas političarima je potrebna podrška uglednih ljudi.

– Njima neretko taj ugled nedostaje. Pokušavaju na taj način, predstavljajući se kao opštenarodni pokret protiv režima, da privuku više ljudi – izjavio je Bakić za Danas.

Čuveni košarkaški trener Duško Vujošević je za Talas rekao da „sa aspekta moralne obaveze i ličnog dostojanstva, ne može da odbije dolazak na protest u ovoj situaciji“. Vujošević je naglasio da ne bi prihvatio da govori na protestu da ga je pozvala neka politička stranka, ali s obzirom na to da je poziv došao od studenata, oseća, kako kaže, obavezu da se pojavi.

Povod za protest je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i njegovu dvojicu saradnika u Kruševcu. Prvi protest održan je u Kruševcu prošlog petka. Građani svoje neslaganje sa situacijom u kojoj je postalo „normalno“ fizički napadati političkog neistomišljenika mogu da iskažu transparentima, Koraksovim karikaturama, a moguće je da će se neko od građana odlučiti i za žuti prsluk po ugledu na proteste u Francuskoj.


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.