Ljudi
ljudi/30.10.2020.

Ko je bio mitropolit Amfilohije

ljudi
  • Mitropolija crnogorsko-primorska SPC
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / SPC

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović), koji je preminuo u petak 30. oktobra 2020. u Kliničkom centru u Podgorici, rođen je na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. 

Svetovno ime mu je bilo Risto. Potomak je po srodstvu vojvode Mine Radovića, jednog od prvih plemenskih kapetana crnogorskih, koji je prisajedinio Moraču Crnoj Gori 1820. godine. Budući mitropolit je proveo detinjstvo u patrijarhalnoj porodici, koja je ostala verna Pravoslavlju i zavetima predaka u teškim posleratnim vremenima narastajućeg ateizma pod komunističkom vlašću.

Osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Svetog Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Foto: Dragan S. Tanasijević/Wikipedia

Veliki uticaj na duhovno uzrastanje mitropolita Amfilohija izvršili su Prepodobni otac Justin Popović, veliki bogoslov i duhovnik Srpske Pravoslavne Crkve, i svetogorski starac Pajsije.

Posle završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu, gde je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu (1965). Odatle odlazi u Grčku, gde boravi sedam godina i gde prima angelski obraz i sveštenički čin. U tom periodu, u Atini je odbranio doktorat o Svetom Grigoriju Palami, koji je privukao pažnju ondašnje evropske teološke javnosti.

Posle godinu dana provedenih na Svetoj Gori odlazi za profesora na Pravoslavni institut Svetog Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Svetog Jovana Bogoslova u Beogradu (kasnije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), na katedri za Pravoslavnu pedagogiju (katihetiku) sa metodikom nastave.

U dva mandata bio je i dekan fakulteta. Doktorat honoris causa Moskovske duhovne akademije primio je 2003. godine, Instituta teologije Beloruskog državnog univerziteta u Minsku 2008. godine, Pravoslavnog teološkog instituta Svetog Sergija u Parizu 2012. i Sankt-peterburške duhovne akademije 2014. godine.

Manastir Beri, osveštanje freskopisa, na Sretenje Gospodnje 2020.

Odlukom Nacionalnog komiteta društvenih nagrada Ruske Federacije 2001. godine odlikovan je ordenom Lomonosova, koji mu je uručen na svečanosti u Kremlju u prisustvu oko 4.000 uglednih zvanica. Za počasnog člana Slovenske akademije književnosti i umetnosti izabran je 2015. godine.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, njemački i francuski jezik, dok je koristio u naučnom radu starogrčki, latinski i crkvenoslovenski.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao ga je maja 1985. godine za Episkopa banatskog. Hirotonisao ga je 16. juna 1985. godine u beogradskoj Sabornoj crkvi Patrijarh srpski German uz sasluženje: Mitropolita crnogorsko-primorskog Danila, Episkopa bačkog Nikanora, braničevskog Hrizostoma, žičkog Stefana, šumadijskog Save, dalmatinskog Nikolaja, timočkog Milutina, zvorničko-tuzlanskog Vasilija, australijsko-novozelandskog Vasilija, banjalučkog Jefrema i mačvanskog Danila. Među njima bio je i Mitropolit kefalonijski Prokopije, koji je ga je svojevremeno u Grčkoj zamonašio, a potom i proizveo u arhimandrita. Ustoličen je 21. jula 1985. godine u Vršcu.

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve Episkop banatski Amfilohije je decembra 1990. godine izabran za Mitropolita crnogorsko-primorskog sa sjedištem na Cetinju. Svečano ustoličenje za Mitropolita crnogorsko-primorskog, zetsko-brdskog i skenderijskog izvršio je Patrijarh srpski Pavle sa episkopima 30. decembra 1990. godine u Cetinjskom manastiru.

Mitropolit Amfilohije je bio član Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve u više saziva. Predsjedavao je tim tijelom i bio zamjenik oboljelog Patrijarha srpskog Pavla od kraja 2007. godine do njegovog upokojenja, kao i mestobljustitelj Patrijaraškog trona od upokojenja patrijarha Pavla, 16. novembra 2009. do izbora Patrijarha srpskog Irineja 22. januara 2010. godine.

Administrirao je Eparhijom raško-prizrenskom od maja 2010. godine do ustoličenja Episkopa raško-prizrenskog Teodosija krajem decembra iste godine. Administrirao je Eparhijom buenosajreskom koja je ustanovljena na njegov predlog) od njenog osnivanja u maju 2011. do izbora tadaššnjeg Episkopa dioklijskog Kirila (Bojovića) za njenog eparhijskog arhijerejska 2018. godine.

Usnuo u Gospodu 30. oktobra 2020. godine u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore u Podgorici.


PROČITAJTE I:

ZENICA OKA MOG GNEZDO JE LEPOTE TVOJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.