Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/19.05.2021.

Produžena izložba o Jasenovcu (FOTO)

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Izložba „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“, koja je otvorena u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu podovom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu produžena je, a zainteresovani građani moći će da je pogledaju do 22. juna.

Izložba, koju su priredili Odbor Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac, Muzej žrtava genocida i Istorijski muzej Srbije, obuhvata 25 radova monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u okviru Eparhije pakračko-slavonske, podignutog na mestu nekadašnjeg logora u Jasenovcu.

Na njoj su izloženi radovi monahinje Marije (Antić) iz manastira Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, koji je na pragu 20. veka vaskrsao na mestu najvećih zločina i stradanja u istoimenom logoru u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Predstavljeni radovi, rađeni u kombinovanoj tehnici, su najvećim delom ikonične predstave po uzoru na srpsku i rusku ikonopisačku tradiciju, i na izuzetno snažan i simboličan način prenose poruku autorke i podsećaju na stradanja i patnju jasenovačkih žrtava. 

Dejan Ristić, koordinator izložbe u Istorijskom muzeju Srbije ukazao je da „izložene slike, iako suptilne i u svom formatu, koloritu, tehnici i pristupu umetnosti, reflektuju i budući strah koji opstaje i hrani se patnjom iz nedavne prošlosti naroda, strah od apsolutnog razaranja humanosti, čovečnosti, nemanja svesti o nežnosti i potrebama drugog, zbog čega pozivaju na preispitivanje i razmišljanje o tome šta znači biti čovek“.

Podsećamo da je izložba svečano otvorena na Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, koji se u Republici Srbiji obeležava u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja dela zatočenika sistema logora smrti „Jasenovac- Donja Gradina", koji je funkcionisao u okvirima Nezavisne Države Hrvatske.

Zainteresovani građani mogu da posete izložbu svakog dana, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 20 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.


☦☦☦ Promenada kroz radove sestre Marije je čudesan doživljaj. Ona sama posećuje mesta strašnog stradalništva i pretače ih u rajsku poetiku kroz ikoničan izobraz drevnog koptsko-jermensko-gruzijskog pseudoinfantilnog stila i ilustrativno „naivnog“ pristupa… Šetajući kroz njene pejzaže ne možemo a da se ne zapitamo da li su ta mesta užasa preobražen svet iz rajske perspektive: „Topola užasa“ postaje „Topola Mira“, „Humka“ postaje riznica blagodati, „Jasen“ postaje rajska bašta… Monahinja Marija prozire mnogo dublje od samog opažaja, same likovne vizuelnosti; suštinski pretvara „vodu u vino“, transponuje jedan narativ na bajkolik način u poruku rajske i Božanske večnosti. (Aleksej D. Đermanović). ☦☦☦PROČITAJTE I:

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.