Identitet u amanet
identitet u amanet/13.06.2020.

Obnovimo crkvu u Prizrenu

identitet-u-amanet
  • Hadži Nada Perić
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Naslovna foto: Hadži Nada PerićOdbor za obnovu Crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu pozvao je sve vernike i ljude dobre volje širom Srbije da pomognu obnovu ove ugrožene bogomolje.

U pozivu se navodi da je Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski, Gospodin Teodosije, blagoslovio obnovu Crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu.

„Ova srednjovekovna svetinja nalazi se u brdovitom gradskom jezgru starog Prizrena, koji po njoj nosi naziv Pantelija. Posvećena je Svetom velikomučeniku Pantelejmonu, iscelitelju i zaštitniku bolesnih. Tokom svoje istorije više puta je devastirana u osmansko vreme a u 21. veku bila je meta albanskih vandala u Martovskom pogromu 2004. godine, naočigled jedinica KFOR-a“, navodi se u obraćanju Odbora javnosti.

Foto: FB/@SvetiPantelejmonprizrenski

Kako se navodi, crkva je dugo bila zapuštena, ali su se Prizrenci na dan slave Svetog Pantelejmona (27. jula po starom, 9. avgusta po novom kalendaru) okupljali na mestu gde se ona nalazila, a od njene obnove 1937. godine uoči hramovne slave provodili bi celu noć pored crkve, kao na saboru.

„Zbog divlje gradnje u okruženju i nebrige Ministarstva kulture samoproglašene države Kosovo, crkva je sada u veoma teškom stanju. Pritešnjena je dograđenim i novoizgrađenim višespratnim kućama, izuzev sa ulične strane. Zapuštena je, prekrivena korovom, ozbiljno oštećena, a krov se urušio u unutrašnjost crkve. Neophodna je, dakle, hitna sanacija pre nego što nastanunepopravljive posledice. Stoga smo se okupili oko zajedničkog i plemenitog cilja, kao što su i naši preci činili. Društvo prijatelja Manastira Svetog Arhangela kod Prizrena iniciralo je obnovu, uz podršku crkvene opštine Prizren, a Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Kosova i Metohije uradio je Projekat obnove“, ističe se u saopštenju Odbora.

Dodaje se da je taj odbor formiran sa željom da okupi dobronamerne ljude koji svojim novčanim prilogom mogu da pomognu obnovu (visina donacije nije određena, svako spram svojih mogućnosti). Važno je da akcija, napominje se, bude masovna kako bi Prizrenci i njihovi prijatelji svojim darom mogli sebe da ugrade u obnovu svetinje.

„Molimo Vas da učestvujete u akciji hitnog spasavanja ovog značajne svetinje. Dogodine može biti kasno jer preti opasnost da se crkva potpuno uruši i da tako nestane još jedan svedok vekovnog života Srba u Panteliji“, upozorava Odbor i pritom navodi citat koji je arhimandrit Sava Dečanac napisao još 1888. godine, i koji glasi: „Budimo za narodnu stvar budni i oprezni, postojani i stalni na svojoj straži; jer može lako biti da danas izgubljena godina bude izgubljeno jedno celo stoleće. Budimo kao svesni Srbi, verni svom velikom zadatku. Ne dirajmo tuđe, a tražimo i branimo svoje”.


PROČITAJTE I:

SANU: ZAUSTAVITI KRAĐU ISTORIJE NA KiM


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.