Identitet u amanet
identitet u amanet/18.02.2021.

Danas izbor novog patrijarha SPC

identitet-u-amanet
  • Gordana Tadić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Beta

 

U skladu sa Ustavom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Sveti arhijerejski sabor danas, tri meseca posle upokojenja patrijarha Irineja 20. oktobra prošle godine, bira novog poglavara.

Sabor Srpske pravoslavne crkve, na kojem se bira novi patrijarh, počeo je danas liturgijom, u 9 časova, u Spomen hramu Svetog Save, na Vračaru.

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje ostalih vladika, koji, kao najstariji član Sinoda, ima i zvanje čuvara trona dok se ne izabere novi poglavar.

Zasedanje Sabora biće održano u kripti Spomen hrama Svetog Save na Vračaru "po proceduri odredjenoj Ustavom SPC i kanonima Svete Crkve", saopšteno je iz Patrijaršije.

Prisustvo medija ovom događaju nije predviđeno, a po završetku zasedanja biće izdato zvanično saopštenje za javnost.

Sabor se održava na isteku roka od tri meseca, od kada je preminuo patrijarh Irinej, usled korone. Toliko je, po Ustavu SPC, dozvoljeno da prođe do izbora novog poglavara.

Nakon molitvenog početka Sabor započinje radni deo kojim predsedava najstariji vladika po hirotoniji, odnosno ustoličenju.

To je trebao da bude episkop šabački i administrator eparhije valjevske Lavrentije ali je, dan pre zasedanja "hospitalizovan u Кliničkom centru Srbije u Beogradu", kako je saopštila Informativna služba SPC.

Zato će zasedanjem predsedavati episkop sremski Vasilije.

Ustavom SPC predvidjeno je da se poglavar bira žrebom, na "apostolski" način, kako bi se otklonio politički uticaj.

Uoči Sabora pojavile su se špekulacije u javnosti da bi procedura mogla da se donekle promeni.

Na početku rada, utvrdi se lista imena vladika koji imaju pravo da budu izabrani, pri čemu je uslov da upravljaju eparhijom barem pet godina.

Prema pravilima, kako je biran patrijarah Irinej, glasa se tajno dok se ne izaberu tri kandidata sa pedeset posto plus jedan glas.

Imena tri kandidata stavljaju se u tri koverte u Sveto Jevanđelje od kojih jednu izvlači, za tu priliku, pozvan neki od igumana manastira koji je predaje predsedavajućem Saborom.

Predsedavajući čita ime novog poglavara, nakon čega se otvaraju i ostale koverte. Vladike tada izgovaraju "dostajan" i uzimaju od novog patrijarha blagoslov.

Crkvena zvona bi trebalo da oglase da je izabran novi patrijarh koji se, obično dan kasnije, uvodi u tron, na bogoslužbenoj svečanosti u Sabornoj crkvi kada mu se predaju poglavarska znamenja.

Kasnije se ustoličuje u drevnom sedištu srpskih crkvenih poglavara, u Pećkoj patrijaršiji. Taj manastir je, mada u eparhiji raško-prizrenskoj, u njegovoj neposrednoj nadležnosti.

Biranje žrebom uvedeno je u vreme patrijarha Germana.

Prvi koji je tako izabran bio je patrijarh Pavle, dotadašnji episkop raško-prizrenski. Tek u devetom krugu glasanja postao je treći kandidat.

Prilikom prethodnog izbora, u prvom krugu je kandidat postao mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, u narednom tadašnji episkop niški Irinej, doskorašnji patrijarh, a u četvrtom episkop bački Irinej.


PROČITAJTE I:

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.