Muzika
muzika/31.07.2019.

Sonja Savić - Šarlo te gleda

muzika
  • Printscreen / YouTube / Šarlo te gleda
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaGlumica Sonja Savić 2007. godine je režirala film „Šarlo te gleda“ čija radnja govori o kultnom bendu iz osamdesetih „Šarlo Akrobata“. Ovo filmsko ostvarenje premijerno je prikazano na festivalu dokumentarnog filma DORF 08 koji je oodržan 2008. godine u Vinkovcima.

Podsetimo, bas gitarista, pevač, kompozitor i vođa rok benda "Disciplina kičme", jedan od trojice muzičara iz kultnog "Šarla Akrobate" Dušan Kojić Koja (58) doživeo je moždani udar i nalazi se u bolnici u indukovanoj komi.

- Film je priča o jedinom kulturnom blagu koje je ostalo od umetnosti 80-ih, nedonirano od države, i kako je nestalo. Posvećeno je Ivici Vdoviću Vdu, koji je na neki način kreator i Milana Mladenovića i Dušana Kojića Koje - izjavila je tada Sonja Savić i navela da je ovaj film napravila jer ne želi da se grupa „Šarlo Akrobata“ zaboravi, kao i to da joj nije jasno zašto je taj bend otišao u zaborav.

- Ovaj film je posveta da se ne zaboravi. Šarlo i njegov album „Bistriji ili tuplji čovek biva kad...“, snimljen za dve noći, dan-danas kad se sluša on je nov - rekla je glumica ističući da je njen film „Šarlo te gleda“ ujedno i objašnjenje o nestanku jedne alternativne kulture u nekadašnjoj Jugoslaviji. Sonja Savić je za potrebe filma koristila fotografije muzičara i glumaca iz osamdesetih godina koji su bili članovi kultne skupine „Kugla-glumište“, a deo filma govori i o vodećim ljudima iz turbo folk sveta - Saši Popoviću, Marini Tucaković i Stanku Crnobrnji.

PROČITAJTE I:

PULSKI FESTIVAL: SEĆANJE NA SONJU SAVIĆPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box