Muzika
muzika/31.07.2019.

Sonja Savić - Šarlo te gleda

muzika
  • Printscreen / YouTube / Šarlo te gleda
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaGlumica Sonja Savić 2007. godine je režirala film „Šarlo te gleda“ čija radnja govori o kultnom bendu iz osamdesetih „Šarlo Akrobata“. Ovo filmsko ostvarenje premijerno je prikazano na festivalu dokumentarnog filma DORF 08 koji je oodržan 2008. godine u Vinkovcima.

Podsetimo, bas gitarista, pevač, kompozitor i vođa rok benda "Disciplina kičme", jedan od trojice muzičara iz kultnog "Šarla Akrobate" Dušan Kojić Koja (58) doživeo je moždani udar i nalazi se u bolnici u indukovanoj komi.

- Film je priča o jedinom kulturnom blagu koje je ostalo od umetnosti 80-ih, nedonirano od države, i kako je nestalo. Posvećeno je Ivici Vdoviću Vdu, koji je na neki način kreator i Milana Mladenovića i Dušana Kojića Koje - izjavila je tada Sonja Savić i navela da je ovaj film napravila jer ne želi da se grupa „Šarlo Akrobata“ zaboravi, kao i to da joj nije jasno zašto je taj bend otišao u zaborav.

- Ovaj film je posveta da se ne zaboravi. Šarlo i njegov album „Bistriji ili tuplji čovek biva kad...“, snimljen za dve noći, dan-danas kad se sluša on je nov - rekla je glumica ističući da je njen film „Šarlo te gleda“ ujedno i objašnjenje o nestanku jedne alternativne kulture u nekadašnjoj Jugoslaviji. Sonja Savić je za potrebe filma koristila fotografije muzičara i glumaca iz osamdesetih godina koji su bili članovi kultne skupine „Kugla-glumište“, a deo filma govori i o vodećim ljudima iz turbo folk sveta - Saši Popoviću, Marini Tucaković i Stanku Crnobrnji.

PROČITAJTE I:

PULSKI FESTIVAL: SEĆANJE NA SONJU SAVIĆPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.