Film
film/13.07.2019.

Večeras počinje Pulski filmski festival

film
  • Pulski filmski festival
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: PFF / PixabayPulski festival večeras će biti otvoren ratnom dramom “General” Antuna Vrdoljaka o životu i karijeri penzionisanog generala Ante Gotovine, s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi, za čiju projekciju vlada ogroman interes publike. Gotovina koji je za učešće u vojnoj akciji “Oluja” svojevremeno osuđen u Hagu na 24 godine zatvora, a drugostepenom presudom proglašen nevinim danas uživa poštovanje hrvatske javnosti.

General je prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazani u Areni, a uz njega će se za Zlatnu arenu u Hrvatskom programu takmičiti još šest filmova hrvatske manjinske produkcije koji će biti prikazani u Istarskom narodnom kazalištu.

U glavnom takmičarskom programu su i manjinske srpske koprodukcije: „Dnevnik Diane Budisavljević“ Dane Budisavljević, „Sam samcat“ Bobe Jelčića, „Koja je ovo država“ Vinka Brešana i „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine.

U programu hrvatskih manjinskih koprodukcija su i srpski filmovi: „Teret“ Ognjena Glavonića, „Reži“ Koste Đorđevića i „Šavovi“ Miroslava Terzića, kao i srpska manjinska koprodukcija – film „Izbrisana“ Mihe Mazzinija.

U Međunarodnom programu, u odeljku Europolis biće prikazan film „The Bra“ Velta Hajmera, ostvarenje u kome glavnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović, a u segmentu Popularni film i „Bela vrana“ Rejfa Fajnsa, a to je film koji je delimično sniman i u Srbiji i uz učešće naše zemlje.

U Studentskom programu naći će se i hrvatske premijere dva mlada srpska kratkometražna ostvarenja. U pitanju su „Dinosaurus“ Siniše Cvetića i „Šafarikova 19“ Lane Pavkov. Na ovogodišnjem izdanju Pulske filmske akademije učestvovaće i projekat srpskog sitkoma „Mrnjavčevići“ Anđele Lazić i Lane Radošević.

Najavljeno je da će industrijski deo Pulskog filmskog festivala ovog jula, između ostalih posetiti Miroljub Vučković (FCS), kao i umetnički direktor Palićkog filmskog festivala i filmski producent Nenad Dukić.

Na zatvaranju Festivala biće prikazan dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću „OLIVERovih 70 – Mala priča o velikom muzičaru i njegovom poslednjem koncertu“, kao i snimak koncerta „OLIVERovih 70“, iz zagrebačke Arene, što je posebno iznenađenje.

Reditelji filma su Branko Drakulić i Lea Dekleva, a film je nastao iz materijala snimljenih uoči i tokom slavljeničkog koncerta u Zagrebu „OLIVERovih 70“ sa zagrebačkom filharmonijom.

Kroz film publiku vodi sam Oliver uz njegov dosad najintimniji intervju dok će njegovi saradnici približiti publici skromnog i jedinstvenog Olivera.

U bogatoj 50-godišnjoj muzičkoj karijeri iza njega je 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike kao i koncerti u najpoznatijim svetskim dvoranama, kao što su: njujorški Karnegi hol, londonski Rojal Albert hol, pariska Olimpija, Opera haus u Sydneju.

„Drago mi je da sam u životu imao priliku sarađivati sa Oliverom, žao mi je što nismo uspeli da napravimo više, pogotovo koncerte u Splitu, kojima se radovao. Pregledajući snimke shvatili smo da je i to malo materijala što imamo dragoceno, i da bi to trebalo prikazati Oliverovoj publici“, rekao je producent filma Neno Drobnjak.

Tokom trajanja festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena je izložba „Sonja Savić – Devojka iz grada“, priređivača Predraga Živkovića i Marije Racković, otvorena 11. jula povodom 35. godišnjice Zlatne arene koju je Sonja Savić tada dobila za ulogu u filmu „Šećerna vodica“, reditelja Svetislava Bate Prelića.Izložba je realizovana u saradnji s „Umetničkom galerijom Nadežda Petrović“ iz Čačka. Na postavci je pored plakata posvećenim filmovima i pozorišnim ulogama Sonje Savić, prikazano i pet umetničinih radova koji se mogu svrstati u antologiju eksperimentalnog i alternativnog filmskog i video stvaralaštva.


PROČITAJTE I:

SONJA SAVIĆ: DEVOJKA IZ GRADA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box