Film
film/13.07.2019.

Večeras počinje Pulski filmski festival

film
  • Pulski filmski festival
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: PFF / PixabayPulski festival večeras će biti otvoren ratnom dramom “General” Antuna Vrdoljaka o životu i karijeri penzionisanog generala Ante Gotovine, s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi, za čiju projekciju vlada ogroman interes publike. Gotovina koji je za učešće u vojnoj akciji “Oluja” svojevremeno osuđen u Hagu na 24 godine zatvora, a drugostepenom presudom proglašen nevinim danas uživa poštovanje hrvatske javnosti.

General je prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazani u Areni, a uz njega će se za Zlatnu arenu u Hrvatskom programu takmičiti još šest filmova hrvatske manjinske produkcije koji će biti prikazani u Istarskom narodnom kazalištu.

U glavnom takmičarskom programu su i manjinske srpske koprodukcije: „Dnevnik Diane Budisavljević“ Dane Budisavljević, „Sam samcat“ Bobe Jelčića, „Koja je ovo država“ Vinka Brešana i „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine.

U programu hrvatskih manjinskih koprodukcija su i srpski filmovi: „Teret“ Ognjena Glavonića, „Reži“ Koste Đorđevića i „Šavovi“ Miroslava Terzića, kao i srpska manjinska koprodukcija – film „Izbrisana“ Mihe Mazzinija.

U Međunarodnom programu, u odeljku Europolis biće prikazan film „The Bra“ Velta Hajmera, ostvarenje u kome glavnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović, a u segmentu Popularni film i „Bela vrana“ Rejfa Fajnsa, a to je film koji je delimično sniman i u Srbiji i uz učešće naše zemlje.

U Studentskom programu naći će se i hrvatske premijere dva mlada srpska kratkometražna ostvarenja. U pitanju su „Dinosaurus“ Siniše Cvetića i „Šafarikova 19“ Lane Pavkov. Na ovogodišnjem izdanju Pulske filmske akademije učestvovaće i projekat srpskog sitkoma „Mrnjavčevići“ Anđele Lazić i Lane Radošević.

Najavljeno je da će industrijski deo Pulskog filmskog festivala ovog jula, između ostalih posetiti Miroljub Vučković (FCS), kao i umetnički direktor Palićkog filmskog festivala i filmski producent Nenad Dukić.

Na zatvaranju Festivala biće prikazan dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću „OLIVERovih 70 – Mala priča o velikom muzičaru i njegovom poslednjem koncertu“, kao i snimak koncerta „OLIVERovih 70“, iz zagrebačke Arene, što je posebno iznenađenje.

Reditelji filma su Branko Drakulić i Lea Dekleva, a film je nastao iz materijala snimljenih uoči i tokom slavljeničkog koncerta u Zagrebu „OLIVERovih 70“ sa zagrebačkom filharmonijom.

Kroz film publiku vodi sam Oliver uz njegov dosad najintimniji intervju dok će njegovi saradnici približiti publici skromnog i jedinstvenog Olivera.

U bogatoj 50-godišnjoj muzičkoj karijeri iza njega je 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike kao i koncerti u najpoznatijim svetskim dvoranama, kao što su: njujorški Karnegi hol, londonski Rojal Albert hol, pariska Olimpija, Opera haus u Sydneju.

„Drago mi je da sam u životu imao priliku sarađivati sa Oliverom, žao mi je što nismo uspeli da napravimo više, pogotovo koncerte u Splitu, kojima se radovao. Pregledajući snimke shvatili smo da je i to malo materijala što imamo dragoceno, i da bi to trebalo prikazati Oliverovoj publici“, rekao je producent filma Neno Drobnjak.

Tokom trajanja festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena je izložba „Sonja Savić – Devojka iz grada“, priređivača Predraga Živkovića i Marije Racković, otvorena 11. jula povodom 35. godišnjice Zlatne arene koju je Sonja Savić tada dobila za ulogu u filmu „Šećerna vodica“, reditelja Svetislava Bate Prelića.Izložba je realizovana u saradnji s „Umetničkom galerijom Nadežda Petrović“ iz Čačka. Na postavci je pored plakata posvećenim filmovima i pozorišnim ulogama Sonje Savić, prikazano i pet umetničinih radova koji se mogu svrstati u antologiju eksperimentalnog i alternativnog filmskog i video stvaralaštva.


PROČITAJTE I:

SONJA SAVIĆ: DEVOJKA IZ GRADA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.