Film
film/10.07.2019.

Pulski festival: Sećanje na Sonju Savić

film
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaU Srpskom kulturnom centru u Puli, u okviru porgrama Filmskog festivala u Puli, 11. jula će biti otvorena izložba „Sonja Savić – Devojka iz grada“.

Povodom 35. godišnjice od dobijanja „Zlatne arene“ za film Šećerna vodica, izložbu su priredili Predrag Živković i Mirjana Racković, od artefakata iz legata Sonje Savić, koji je u vlasništvu Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka.

Izložba „Sonja Savić - Devojka iz grada“ sastavljena je od obimnog materijala koji čine fotografije, audio i video zapisi, završeni video radovi, dokumentarni i igrani filmovi, video snimci pozorišnih predstava u kojima je glumica nastupala, kao i mnogobrojni lični predmeti.

Izložba će biti otvorena do 20. jula, kada se završava i 66. Pulski filmski festival.

Sonja Savić ostala je poznata i priznata po svojoj briljantnoj filmskoj karijeri, a za to je bila često nagrađivana na najprestižnijim filmskim manifestacijam. Beskompromisna, svoja i buntovna uspevala je da kreira uloge na poseban način, dajući im uvek prepoznatljiv lični pečat. I danas, punih 11 godina od njene smrti, prema mišljenjima mnogih, takav talenat se više neće pojaviti na našim prostorima.

Tužna i neshvaćena buntovnica s razlogom, koja nikada nije pristajala na kompromis, kako je opisuje reditelj M
iloš Miša Radivojević, bila je "genijalna glumica, ali isuviše inteligentna da bi bila shvaćena u maloj kulturi kakva je naša". Iza Sonje su ostale glumačke bravure u kultnim filmovima "Una", "Čavka", "Uvod u drugi život", "Ni na nebu ni na zemlji", "Davitelj protiv davitelja", "Balkanski špijun", "Urnebesna tragedija", "Mi nismo anđeli"...Foto: Ranko Tomić / Wikipedia

Njen veliki uspeh iz osamdesetih godina nije se, nažalost, nastavio. Šansu za veliki povratak Sonji je dao slovenački reditelj Jan Cvitkovič u filmu "Hleb i mleko", koji je 2001. nagrađen "Zlatnim lavom" u Veneciji. Sonja je igrala glavnu ulogu i u njegovom hororu "Od groba do groba", koji je 2005. nagrađen u San Sebastijanu. Poslednje uloge ostvarila je u seriji "Vratiće se rode", filmovima "Princ od papira" i "Zabranjena ljubav". Pravu posvetu Sonji Savić dao je Milutin Petrović 2005, u filmu "Jug-jugoistok", koji je snimio o njoj.

Sonja Savić je dobila najveće nagrade - Zlatnu arenu u Puli, "Caricu Teodoru", Gran-pri "Ćele-kula", a za ulogu kafanske pevačice u antologijskom filmu "Život je lep" Bore Draškovića, 1985, dobila je Specijalnu nagradu žirija u Veneciji.

- Ja sam životni dekadent, jer stvarnost i ja nemamo dodirnih tačaka. Danas je nacizam u modi, što znači da moraš da si nasmejan, zdrav, obučen i "napumpan" silikonima, dok ja jedem parče hleba razdeljeno na četiri dela - izjavila je u jednom od poslednjih intervjua.


PROČITAJTE I:

NEBOJŠA GLOGOVAC: UMETNIK JE LJUBAV NA DELU

MILENA DRAVIĆ U POSLEDNJOJ ULOZIPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box