Film
film/10.07.2019.

Pulski festival: Sećanje na Sonju Savić

film
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaU Srpskom kulturnom centru u Puli, u okviru porgrama Filmskog festivala u Puli, 11. jula će biti otvorena izložba „Sonja Savić – Devojka iz grada“.

Povodom 35. godišnjice od dobijanja „Zlatne arene“ za film Šećerna vodica, izložbu su priredili Predrag Živković i Mirjana Racković, od artefakata iz legata Sonje Savić, koji je u vlasništvu Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka.

Izložba „Sonja Savić - Devojka iz grada“ sastavljena je od obimnog materijala koji čine fotografije, audio i video zapisi, završeni video radovi, dokumentarni i igrani filmovi, video snimci pozorišnih predstava u kojima je glumica nastupala, kao i mnogobrojni lični predmeti.

Izložba će biti otvorena do 20. jula, kada se završava i 66. Pulski filmski festival.

Sonja Savić ostala je poznata i priznata po svojoj briljantnoj filmskoj karijeri, a za to je bila često nagrađivana na najprestižnijim filmskim manifestacijam. Beskompromisna, svoja i buntovna uspevala je da kreira uloge na poseban način, dajući im uvek prepoznatljiv lični pečat. I danas, punih 11 godina od njene smrti, prema mišljenjima mnogih, takav talenat se više neće pojaviti na našim prostorima.

Tužna i neshvaćena buntovnica s razlogom, koja nikada nije pristajala na kompromis, kako je opisuje reditelj M
iloš Miša Radivojević, bila je "genijalna glumica, ali isuviše inteligentna da bi bila shvaćena u maloj kulturi kakva je naša". Iza Sonje su ostale glumačke bravure u kultnim filmovima "Una", "Čavka", "Uvod u drugi život", "Ni na nebu ni na zemlji", "Davitelj protiv davitelja", "Balkanski špijun", "Urnebesna tragedija", "Mi nismo anđeli"...

Njen veliki uspeh iz osamdesetih godina nije se, nažalost, nastavio. Šansu za veliki povratak Sonji je dao slovenački reditelj Jan Cvitkovič u filmu "Hleb i mleko", koji je 2001. nagrađen "Zlatnim lavom" u Veneciji. Sonja je igrala glavnu ulogu i u njegovom hororu "Od groba do groba", koji je 2005. nagrađen u San Sebastijanu. Poslednje uloge ostvarila je u seriji "Vratiće se rode", filmovima "Princ od papira" i "Zabranjena ljubav". Pravu posvetu Sonji Savić dao je Milutin Petrović 2005, u filmu "Jug-jugoistok", koji je snimio o njoj.

Sonja Savić je dobila najveće nagrade - Zlatnu arenu u Puli, "Caricu Teodoru", Gran-pri "Ćele-kula", a za ulogu kafanske pevačice u antologijskom filmu "Život je lep" Bore Draškovića, 1985, dobila je Specijalnu nagradu žirija u Veneciji.

- Ja sam životni dekadent, jer stvarnost i ja nemamo dodirnih tačaka. Danas je nacizam u modi, što znači da moraš da si nasmejan, zdrav, obučen i "napumpan" silikonima, dok ja jedem parče hleba razdeljeno na četiri dela - izjavila je u jednom od poslednjih intervjua.


PROČITAJTE I:

NEBOJŠA GLOGOVAC: UMETNIK JE LJUBAV NA DELU

MILENA DRAVIĆ U POSLEDNJOJ ULOZIPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.