Fotografija
fotografija/1.03.2019.

Izložba "45 godina Bloka 45"

fotografija
  • fortyfivers.blogspot.com/
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Izložba fotografija pod nazivom "45 godina Bloka 45" biće otvorena 2. marta u 17 sati u galeriji "N.eon" u Crnogorskoj 10 u Savamali. Inicijator događaja je grupa ljudi koji odrasli u ovom novobeogradskom kraju, a čija želja je bila da se obeleži 45 godina od kako je Blok počeo da živi.

"Naselje sunca", kako su ga nekad nazivali, prve žitelje počelo je da prima '72, '73 i '74. godine prošlog veka, a na izložbi će biti predstavljenje fotografije Mesne zajednice "Sava", Osnovne škole "Branko Radičević", ličnih arhiva stanovnika Bloka 45 i sa društvenih mreža.

Blok 45 izgrađen je u periodu od 1968. do 1972. godine, a prostire se na oko 62 hektara površine prostora. Prostor na kome se nalazi Blok 45 bio je ne tako davno predeo sa velikim brojem močvara, koje su neposredno pre izgradnje bloka isušivane i nasipane. Na prostoru savskog keja i nasipa nalazila se gusta šuma, a obe lokacije bile su dom za veliki broj močvarnih ptica i divljih životinja. 

Ukupno je projektovano i sagrađeno 45 solitera, 23 četvorospratnica i dvospratnica, sa osnovnom školom, dva vrtića i drugim objektima.

Glavne arhitekte bili su Mihailo Čanak, čiji su rad osmospratnice, Rista Šekerinski, čija ideja su bile četvorospratnice i dvospratnice, i Grgur Popović koji je bio zadužen za solitere.

Izložba će za posetioce biti otvorena od 17 do 20 sati svakog dana do 10. marta, a ulaz je slobodan.


PROČITAJTE I:

SMEDEREVAC NAJBOLJI FOTOGRAF U ČIKAGU

HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF


Blok 45 je danas stanište velikog broja ptica poput vrabaca pokućara, golubova, vrana,  vetruški, i mnogih drugih.  Prostor iza Bloka 45, osim nasipa koji štiti blokove od poplava ima bitnu ulogu i glavni je razlog opstanka velikog broja ptica i drugih životinja na ovom prostoru.Prostor iza Bloka 45 takođe je dom za nekoliko vrsta divljih životinja poput zećeva i lisica. Na kanalu Galovica popisano je više od 115 vrsta ptica u periodu od 2015-2019. godine,  dok je na potezu od Bloka 45 do Bloka 70a popisano 89 vrsta ptica, koje trenutno ili stalno nastanjuju ova područja. 

Fotografije ptica na potezu iza Bloka 45, možete pogledati na stranici Savski nasip, kao i detaljne popise na potezima Savski nasip-Galovica i Savski nasip-Blokovi.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.