Mediji
mediji/4.05.2023.

NUNS: Novinarska profesija na iskušenju

mediji
  • Pixabay/Gerd Altmann
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Pixabay/Gerd Altmann

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas medije da o tragediji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, gde je juče učenik sedmog razreda  očevim pištoljem ubio osam učenika i radnika obezbeđenja, a ranio šest učenika i nastavnicu istorije, izveštavaju sa visokim stepenom odgovornosti, i „učine da posledice tragedije dodatno ne uznemiravaju porodice žrtava kojima je u ovim trenucima najteže“.

“Pozivamo koleginice i kolege da svojom profesionalnošću i iskazivanjem visokog stepena odgovornosti i istinske empatije učine da posledice tragedije dodatno ne uznemiravaju porodice žrtava kojima je u ovim trenucima najteže. Namera nam je da ovim apelom ukažemo na to kako je moguće časno obavljati naš posao i u trenucima u kojima je profesija pred velikim izazovom, kao i da je izuzetno važno u izveštavanju o ovakvim događajima koji uključuju lični bol i šok da novinarska pitanja odražavaju duh saosećanja i diskrecije”, navodi NUNS.

NUNS podseća da su osnovne odredbe i smernice Kodeksa novinara Srbije u ovako tragičnim događajima povezane sa zaštitom privatnosti, pogotovu što su svedoci tragedije maloletnici. Kodeks utemeljuje našu obavezu da zaštitimo privatnost, kao i identitet sagovornika, što ne podrazumeva samo zaštitu imena (označavanje osumnjičenog inicijalima), već i zaštitu drugih podataka koji bi mogli da upute na njegov identitet.

„Žrtve i osumnjičeni često nisu svesni moći medija. Novinar je obavezan da to uzme u obzir, te da ne zloupotrebljava neznanje svojih sagovornika; Ukoliko žrtva nekog krivičnog dela pristane na razgovor, novinar ne sme da na osnovu tog razgovora otkrije identitet žrtve ili eventualnog počinioca“, predviđa naš Kodeks, kao i to da je novinar obavezan da „poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše“.

U Kodeksu novinara Srbije piše i da „novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ili počinioca ukoliko se otkrije njihov identitet“.

Tragedija u Beogradu, sada je već izvesno, prerasla je u svetsku temu i utoliko je značajnije poštovati norme propisane Kodeksom. Jedna od njih kaže da „čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti počinioca ili žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose“.

„Greška državnih organa ne podrazumeva ‘dozvolu’ za kršenje etičkih principa profesije“, propisuje Kodeks i ukazuje na to da „novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih ili su teško pogođeni materijalni i drugi interesi građana“.

Ovo su neke od smernica koje otklanjaju dileme u vezi sa etičkim pristupom poslu, čime NUNS podržava dosadašnji profesionalni pristup svojih članica i članova i podseća na obavezu da se dosledno poštuju. Time naše članstvo, kao i druge kolege koje se bave novinarskim poslom, mogu da pokažu privrženost zanatskim okvirima, u trenucima teškim za društvo u celini, kada se na tragičan način pojavljuju pukotine urušenog sistema.


PROČITAJTE I:

KREATIVNI PRISTUP MEDIJSKOJ PISMENOSTI


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.