Mediji
mediji/4.05.2023.

NUNS: Novinarska profesija na iskušenju

mediji
  • Pixabay/Gerd Altmann
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Pixabay/Gerd Altmann

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas medije da o tragediji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, gde je juče učenik sedmog razreda  očevim pištoljem ubio osam učenika i radnika obezbeđenja, a ranio šest učenika i nastavnicu istorije, izveštavaju sa visokim stepenom odgovornosti, i „učine da posledice tragedije dodatno ne uznemiravaju porodice žrtava kojima je u ovim trenucima najteže“.

“Pozivamo koleginice i kolege da svojom profesionalnošću i iskazivanjem visokog stepena odgovornosti i istinske empatije učine da posledice tragedije dodatno ne uznemiravaju porodice žrtava kojima je u ovim trenucima najteže. Namera nam je da ovim apelom ukažemo na to kako je moguće časno obavljati naš posao i u trenucima u kojima je profesija pred velikim izazovom, kao i da je izuzetno važno u izveštavanju o ovakvim događajima koji uključuju lični bol i šok da novinarska pitanja odražavaju duh saosećanja i diskrecije”, navodi NUNS.

NUNS podseća da su osnovne odredbe i smernice Kodeksa novinara Srbije u ovako tragičnim događajima povezane sa zaštitom privatnosti, pogotovu što su svedoci tragedije maloletnici. Kodeks utemeljuje našu obavezu da zaštitimo privatnost, kao i identitet sagovornika, što ne podrazumeva samo zaštitu imena (označavanje osumnjičenog inicijalima), već i zaštitu drugih podataka koji bi mogli da upute na njegov identitet.

„Žrtve i osumnjičeni često nisu svesni moći medija. Novinar je obavezan da to uzme u obzir, te da ne zloupotrebljava neznanje svojih sagovornika; Ukoliko žrtva nekog krivičnog dela pristane na razgovor, novinar ne sme da na osnovu tog razgovora otkrije identitet žrtve ili eventualnog počinioca“, predviđa naš Kodeks, kao i to da je novinar obavezan da „poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše“.

U Kodeksu novinara Srbije piše i da „novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ili počinioca ukoliko se otkrije njihov identitet“.

Tragedija u Beogradu, sada je već izvesno, prerasla je u svetsku temu i utoliko je značajnije poštovati norme propisane Kodeksom. Jedna od njih kaže da „čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti počinioca ili žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose“.

„Greška državnih organa ne podrazumeva ‘dozvolu’ za kršenje etičkih principa profesije“, propisuje Kodeks i ukazuje na to da „novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih ili su teško pogođeni materijalni i drugi interesi građana“.

Ovo su neke od smernica koje otklanjaju dileme u vezi sa etičkim pristupom poslu, čime NUNS podržava dosadašnji profesionalni pristup svojih članica i članova i podseća na obavezu da se dosledno poštuju. Time naše članstvo, kao i druge kolege koje se bave novinarskim poslom, mogu da pokažu privrženost zanatskim okvirima, u trenucima teškim za društvo u celini, kada se na tragičan način pojavljuju pukotine urušenog sistema.


PROČITAJTE I:

KREATIVNI PRISTUP MEDIJSKOJ PISMENOSTI


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box