Aktuelno
aktuelno/27.02.2020.

Nagrada u znak sećanja na Tanju Petrović

aktuelno
  • Lela Milivojević
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

Nagrada Fondacije „Tanja Petrović“ za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima uručena je danas Portalu za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org, kao i specijalna Plaketa za entuzijazam u kulturi gimnazijskom pozorištu Teatru Gimnazijalac iz Lebana.

U prepunoj Kinoteci, novinar i književni kritičar Teofil Pančić, inače prošlogodišnji laureat, uručio je nagradu „Tanja Petrović“ urednicima SEEcult.org Vesni Milosavljević i Miroljubu Mimi Marjanoviću.

„Ova nagrada je veoma važna i zbog svih poslenika kulture koji su je dobili pre nas. Započeli smo SEEcult.org pre 18 godina zbog nedostatka sadržaja iz kulture u medijima. Situacija se, u međuvremenu, promenila jer su mnoge rubrike kulture u klasičnim masovnim medijima nestale, pa je postojanje našeg sajta postalo još potrebnije,“ rekla je Vesna Milosavljević.

Na svečanosti je uručena i specijalnа Plaketa za entuzijazam u kulturi gimnazijskom pozorištu iz Lebana Teatru Gimnazijalac koje je, tokom 10 godina postojanja, nagrađivano tri puta na gimnazijskim pozorišnim takmičenjima, da bi prošle godine, protestima osvajalo slobodu za svoju zabranjenu predstavu „Mrtvo more za početnike“, nastalu po motivima knjige „Seks za početnike“ Jasminke Petrović i pripovetke Radoja Domanovića „Mrtvo more“.

Portal za kulturu SEEcult.org već 18 godina doprinosi razvoju otvorene kulturne i umetničke scene u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, promovisanju multikulturalne i međunarodne saradnje u regionu i šire. Na portalu je do sada objavljeno više od 400.000 tekstova iz oblasti kulture i umetnosti koji su obogaćeni vizuelnim foto i video sadržajima.

Od svog osnivanja do danas, SEEcult.org realizovao je i niz projekata koji se tiču savremene vizuelne umetnosti, kulturne politike, edukacije i kritičkog sagledavanja savremenog stvaralaštva. Među njima su regionalni projekti „Criticize This!“, „Let's Talk Critical Art“, „Abeceda nezavisne culture“ i „Arhiv kao praksa“. U saradnji sa institucijama kulture u Srbiji i regionu, organizovao je više reprezentativnih izložbi.

Plaketa za entuzijazam u kulturi je, do sada, dodeljena, omladinskom klubu iz Leskovca „Ančiki – OKAn“ i međunarodnom festivalu kratkog igranog filma Bašta Fest iz Bajine Bašte.

Nagrada „Tanja Petrović“ je ustanovljena u znak sećanja na prerano preminulu novinarku i kulturnu radnicu Tanju Petrović, u želji da se istaknu i podrže ličnosti koje su izuzetnim zalaganjem doprinele afirmisanju kulture i umentosti u medijima.

Osnivači Fondacije „Tanja Petrović“ su Antonela Riha, Borut Vild, Vojka Pajkić Đorđević, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović, Tamara Pupovac i Jelica Greganović.

Dosadašnji laureati nagrade su, novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije „Trezor“ Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar i umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica i novinar i kolumnista Teofil Pančić.

Tanja Petrović preminula je u februaru 2013. u 46. godini. Bila je urednica onlajn izdanja „Politike“, a prethodno i dugogodišnja urednica Radija B92 i izdavačke kuće Samizdat B92. Bila je i sekretar za kulturu Beograda posle petooktobarskih promena 2000. godine, a nakon četvorogodišnjeg mandata se vratila u B92, gde je do 2006. bila urednica Samizdata.

Rođena je u Novom Sadu, a diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Karijeru je započela na Studiju B. Bila je i urednica kulture na Trećem kanalu TV Beograd, gde je sarađivala u programu Festovizije, kao i saradnica BEMUS-a, BITEF-a, FEST-a, Tribine kompozitora, časopisa „Rock“.


PROČITAJTE I: 

FEST U ČAST NEDE ARNERIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.