Identitet u amanet
identitet u amanet/28.01.2021.

Muzej Beograda brine o Stefanu Nemanji

identitet-u-amanet
  • Beoinfo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Beoinfo

 

Muzej grada Beograda je u sastav objekata o kojima brine dobio i spomenik Stefanu Nemanji, odnosno čitav kompleks spomenika, potvrdila je za Beoinfo direktorka ove ustanove Jelena Medaković.

Ona je podsetila da Muzej grada Beograda baštini sve važne, istorijski i umetnički vredne objekte, predmete i legate koji su nastali na široj teritoriji Beograda.

„Velika nam je čast i izuzetno smo zahvalni jer nam je poverena briga o ovom umetničkom delu. Najznačajniji i najvredniji artefakt koji će u budućnosti govoriti o današnjem vremenu jeste spomenik Stefanu Nemanji, a Muzej grada Beograda će čuvati svedočanstvo o ovom delu“, rekla je Medaković.

Prema njenim rečima, Muzej grada Beograda će se u okviru svojih nadležnosti starati o zaštiti spomenika, što podrazumeva brigu o svim konzervatorskim merama koje jedan ovako složen objekat podrazumeva.

„Izrađen je izuzetno kompleksnim vajarskim i slikarskim tehnikama i ne radi se samo o livenju bronze, već imamo i scene urađene u bareljefu, mozaik rađen od venecijanske paste koji se nalazi u unutrašnjosti spomenika, a postoje i delovi od stakla. Sve mere zaštite obuhvataju svaki materijal pojedinačno, a naravno da je naš posao i da ne dođe do propadanja tokom vremena“, objasnila je Medaković.

U muzejske aktivnosti, navela je, spadaju i raznovrsni programi, kreativna vođenja, organizacije izložbi i prezentacija našeg kulturno-istorijskog i umetničkog nasleđa.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.