Ljudi
ljudi/30.01.2019.

Studenti se pridružuju protestima

ljudi
  • fon.bg.ac.rs
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


Studenti Fakulteta organizacionih nauka (FON) Univerziteta u Beogradu saopštili su juče da pružaju podršku građanskim protestima u Srbiji. Njima su se sinoć pridružili i studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, koji se u subotu pridružuju protestima, prethodnim okupljanjem ispred FPN, akcijom "Šetnja do platoa - studenti FPN #1od5miliona.

Tako su se studenti Fakulteta političkih nauka pridružili svojim profesorima koji su svoj glas digli pre devet dana.

Prenosimo saopštenja studenata oba fakulteta.

Mi, studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, pridružujemo se protestima protiv vlasti koja je ukaljala sve ono o čemu nas profesori, asistenti i saradnici uče na našem fakultetu.

Smatramo da je trenutna vlast urušila ne samo institucije, slobodu, građanska prava, prava na informisanost i slobodu medija, demokratiju, već prvenstveno i fakultete kao temelje visokog obrazovanja. Ono što mi slušamo na Fakultetu političkih nauka o državnoj upravi, principu podele vlasti, slobodi i suverenosti naroda se kosi sa svime što ovakva vladavina daje za primer.

Stoga pozivamo ne samo studente svog fakulteta, već i ostale studente da se podignu protiv diktature i nasilja.
Ovim proglasom, želimo da izjavimo i da smo ponosni na svoje profesore, asistente i saradnike koji su podržali proteste i koji su time dokazali da se bore i za našu budućnost. Hvala vam što ste nas podstakli na ovaj korak koji je odavno trebalo da bude napravljen.
Vreme je, počelo je!

Studenti FPN-a su jedni od pet miliona!

Okupljanje studenata će biti ove subote, 2. februara, u 15:30h kod glavnog ulaza Fakulteta političkih nauka. Odatle ćemo prošetati do Studentskog trga, gde ćemo se pridružiti protestu.

Studenti Fakulteta organizacionih nauka navode da su odlučni da se bore protiv nasilja, urušavanja demokratije i ukidanja osnovnih društvenih prava i sloboda, žele da stanu u odbranu časti svog fakulteta i pokažu da „ni Fonovci ne ćute“.

Svesni pritisaka i zastrašivanja sa kojima su suočeni svi zaposleni u državnim institucijama, kao i profesori fakulteta, ne isključujući pritom FON, pružamo podršku delu akademske zajednice koji se već priključio građanima, a posebno hrabrim pojedincima sa našeg fakulteta, navodi se u saopštenju, koje su studenti potpisali.

 ¶ FILOZOFSKI FAKULTET: PODRŠKA PROTESTIMA ¶

 Smatramo da je obaveza svakog odgovornog građanina, a naročito akademskog, da stane uz svoje sugrađane i svojim primerom ohrabri ostatak društva da se suprotstavi kršenju zakona. U težnji da pobedimo ćutanje i apatiju i da se svojim doprinosom priključimo akademskoj zajednici koja pruža podršku građanima, ovim putem želimo da podstaknemo nastavni kadar Fakulteta organizacionih nauka i svoje profesore da nam se u tom cilju pridruže, ističu studenti. Kao inženjeri specijalizovani za formulaciju, izgradnju i unapređivanje sistema, nismo naučeni da probleme negiramo i taložimo, već da je takvo ponašanje dugoročno štetno.

Učeni smo da se sa problemima odlučno suočavamo i to u budućnosti moramo pokazati, navodi se u saopštenju. Prvi korak ka svakom rešenju, kako ističu studenti FON, jeste priznavanje problema, pa je tako vreme da priznamo da smo svojim višegodišnjim ćutanjem i drugim postupcima ugrozili ne samo vladavinu prava, već i ugled našeg fakulteta, a malim pojedincima omogućili da ovu državu vode u pravcu sopstvenih interesa.

Mi, mladi, imamo glavnu ulogu u izgradnji društva u kakvom želimo da živimo, radimo i zasnivamo porodice. Moramo da preuzmemo ličnu odgovornost za izgradnju društvenog sistema koji nijedan pojedinac neće moći da privatizuje i uruši jer znamo da svaka funkcionalna celina zavisi od svih svojih sastavnih delova. Mi smo deo društva, a društvo zavisi i od nas. Drage kolege, „PočeloJe“ i više nema nazad, navodi se u saopštenju studenata FON.

¶ NIKOLA KOJO: VUČIĆU, ABDICIRAJ! ¶

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.