Ljudi
ljudi/20.01.2019.

Goran Marković: FDU da podrži proteste

ljudi
  • Printscreen / N1
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Naš cenjeni režiser, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu i pisac, Goran Marković pozvao je kolege, studente i dekana FDU da podrže građanske proteste “1 od 5 miliona”  koji se od decembra održavaju u Beogradu, a od januara i širom Srbije.

Prenosimo integralno pismo koje je Goran Marković uputio kolegama i studentima, a koje je na svom Fejsbuk profilu podržala i prenela dr Milena Dragićević-Šešić, redovna profesorka ovog fakulteta.

Poštovane kolege, saradnici i studenti FDU, poštovani dekane, gospodine Pavloviću,


Usuđujem se da vam predložim da razmislite o ideji da se naš fakultet pridruži časnim kolegama sa Filozofskog fakulteta koji su, formulišući razumne razloge za to, podržali građanske proteste koji na ulicama Beograda i ostalih gradova u Srbiji ne prestaju već mesec i po dana.

Podsetiću vas da je Fakultet Dramskih Umetnosti uvek bio angažovan u odbrani ljudskih prava i dostojanstva naših građana, od 1968, preko 1992, 1996,  sve do 2000.  godine. U toj odbrani učestvovali su mnogi naši profesori, saradnici, tadašnji studenti kao i umetnici koji su završili naš fakultet pre toga.

Mislim da je ovo poslednji trenutak da uradimo nešto za mlade ljude koji počinju svoj život u umetnosti i da, kao institucija sa ogromnom tradicijom i ugledom, moramo stati na stranu ljudi koji se na ulicama naših gradova bore za plemenite ciljeve.

Molim stoga dekana da ovo moje pismo pročita na nekom od sledećih skupova nastavnika FDU ili da ih drugim putem obavesti o mom predlogu.

S poštovanjem,
Goran Marković, profesor emeritus
u Beogradu, 19. 1. 2019

 ¶ FILOZOFSKI FAKULTET: PODRŠKA PROTESTIMA

Profesorka Dragićević-Šešić je naglasila da je lično bila među onima koji su pokretali proteste na FDU 1991, 1992. i tako redom. Ona kaže da je smatrala da mlađim kolegama treba dati priliku da se oglase, ali “profesor emeritus Goran Marković sa pravom više nije mogao da čeka - dakle... kolege, na nas je red, da javno kažemo šta mislimo”.

Pridružimo se - jer se za demokratiju mora konstantno da bori... Nema društva u kome je ona sasvim ostvarena - različiti oblici pritisaka, cenzure, manipulacije ... no u Srbiji - gotovo svi koji postoje na belom svetu... A mi koji se bavimo medijima i medijskom etikom to bi trebalo da smo do sada dobro videli, zaključuje cenjena profesorka Dragićević-Šešić, koja je bila rektor Univerziteta umetnosti, od  2001. do  2004. godine.


PROČITAJTE JOŠ:

NIKOLA KOJO: VUČIĆU, ABDICIRAJ!

MIHAILO MEDENICA - POKLONOM SI PROKAZAO SEBE VUČIĆU

LIBERASION - U BEOGRADU JE SVIMA DOSTA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.