Ljudi
ljudi/12.01.2019.

"1 od 5 miliona": Ovo je zemlja za nas

ljudi
  • Milica Piletić
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Šesti protest protiv aktuelne vlasti pod nazivom "Jedan od pet miliona" počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu

Pored jednog od organizatora protesta, glumca Branislava Trifunovića, na današnjem skupu će govoriti i predsednica nevladine organizacije Evropski pokret sa Kosova i Metohije Rada Trajković.

„Mi tražimo da se Srbi ne plaše Srba. A od kada je Vučić na vlasti, mi se plašimo Srba“, kazala je Trajković.  „Ovde smo zbog različitih ideja i šetamo iz različitih motiva, ali svi volimo Srbiju, i šetamo za dobro Srbije, a nema dobra Srbije dok ne ode Vučić“, dodala je uz ocenu da „on pada i da će pasti brzo“.

„Za Srbiju demokratsku, za Srbiju poštenu, za Srbiju kakvu smo zaslužili. Hvala vam svima“, kazala je Trajković.

Trasa kojom su demonstranti večeras krenuli je preko Trga republike, kroz Makedonsku i Svetogorsku ulicu, Takovskom pored zgrade Radio Televizije Srbije do Narodne Skupštine i Terazija. 

Građanski aktivisti koji organizuju okupljanja „Jedan od pet miliona“ ranije danas uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga pozivaju da svim građanima predstavi svoj plan za Kosovo, ukoliko plana uopšte ima. 

Oni predsedniku Srbije zameraju da je izjavio da za plan za Kosovo znaju i u Moskvi, i u Vašingtonu, i u Briselu, ali da Srbi nisu spremni da ga čuju, i poručuju: „Mi smo adresa. Ne Brisel. Ne Vašington. Ne Moskva. Ne Priština“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pismo koje su mu uputili organizatori protesta „Jedan od pet miliona“, u kome mu traže da iznese građanima plan za Kosovo i Metohiju „glupo“.

„Toliko je glupo da nemam reči“, rekao je Vučić, navodeći da ne može da gubi vreme i odgovara opozicionim liderima Draganu Đilasu, Vuku Jeremiću i Bošku Obradoviću.

On je kazao da mu predavanje o Kosovu drže oni koji su ga predali, uspostavili prelaz između Srba na Jarinju i Brnjaku, doneli presudu pred Međunarodnim sudom pravde protiv Srba, a u korist Albanije i doveli do nezavisnosti.

„Ne umem da odgovorim, samo sam pogledao i rekao – idi radi svoj posao i spremaj ove važne mere protiv kriminala, ne mogu da gubim vreme na Jeremića, Đilasa, Obradovića i ostale stručnjake“, rekao je Vučić.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

ODAVNO NAM NIJE SMEŠNO

STUDIO B: ZAŠTO JE GAJŠEK DOBIO OTKAZ?

MIHAILO MEDENICA, KOLUMNA - BARBARA, IZVINI, ZAISTA IZVINI


Neki od ranijih zahteva protesta koje organizatori navode, između ostalih su, pet minuta izveštavanja RTS-a o protestima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića. Demonstranti su zbog ovim neistraženih zločina tražili i ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića, kao i ostavku generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića zbog uređivačke politike te kuće.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronadju nalogodavci napada.


Protesti su počeli da se organizuju i u drugim gradovima širom Srbije. Nekoliko okupljanja već je održano u Kuršumliji, Kragujevcu, sinoć je održan protest u Nišu a najavljene su demonstracije pod nazivom „Jedan od pet miliona“ i u Novom Sadu. Danas će biti održan i drugi protest u Kragujevcu „Budi jedan od pet miliona – Kragujevac“.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.