Aktuelno
aktuelno/18.01.2021.

Kalemegdan: Vučić ne odustaje od gondole

aktuelno
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media 

 

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) izjavu savetnice za medije Predsednika Srbije Suzane Vasiljević da predsednika „niko neće sprečiti“ u realizaciji projekta izgradnje gondole na Kalemegdanu ocenio je kao neprihvatljiv i opasan pritisak na pravosuđe. Član Upravnog odbora NVO RERI, advokat Rodoljub Šabić, izjavio je da se takva izjava ne može dovesti u sklad sa minimalnim standardima uređene države.

Kako prenosi Insajder RERI u saopštenju podseća Suzanu Vasiljević da je na snazi privremena mera iz aprila 2019. godine, usvojena od strane Upravnog suda, a po tužbi RERI-ja, kojom su do konačnog odlučivanja o zakonitosti građevinske dozvole, zaustavljeni radovi na izgradnji gondole, koja izričito zabranjuje bilo kakve građevinske aktivnosti kada je u pitanju realizacija ovog projekta.

Zbog izgradnje gondole posečeno je omiljeno stablo posetilaca na Beogradskoj tvrđavi 

Navode i da je dodatno simptomatičan i momenat u kome gospođa Vasiljević daje ovu izjavu, imajući u vidu da je za 9. februar zakazano ročište pred Upravnim sudom na kome će se raspravljati o zakonitosti izdate građevinske dozvole, nakon čega bi trebala da bude doneta i konačna prvostepena odluka.

"Sve i da ne postoji privremena mera, izjava Suzane Vasiljević predstavlja opasan pritisak na nezavisno pravosuđe i prejudiciranje sudskog postupka koji je u toku, ali, imajući u vidu postojanje pravosnažnog rešenja o privremenoj meri, ona se može oceniti kao pretnja celokupnom pravnom poretku Republike Srbije i gaženje osnovnih principa vladavine prava i uzimanja zakona u svoje (Predsednikove) ruke", navodi se na sajtu RERI.

RERI strahuje da ova izjava nije nepromišljeni ispad savetnice Predsednika, imajući u vidu da je i sam Predsednik na otvaranju zlatiborske gondole izjavio da se nada i raduje izgradnji one beogradske.

"S tim u vezi pitamo ima li uopšte smisla održavanje bilo kakve rasprave i donošenja presude, ako nam je unapred saopšteno da niko, pa samim tim ni sud, ne može zaustaviti Predsednika u njegovom naumu", navodi RERI istovremeno izražavajući zabrinutost, da ovakve izjave u kojima se propagira nezakonito sprovođenje nečijih ideja i odluka, vodi bespovratnom ugrožavanju nezavisnosti sudstva i urušavanju vladavine prava i pravne države.

Član Upravnog odbora NVO RERI advokat Rodoljub Šabić izjavio je danas da izjava savetnice predsednika izaziva brojne neprijatne asocijacije pogotovo što rezolutan ton upućuje na zaključak da iza izjave izvesno stoji sam predsednik.

Vasiljević je sinoć na TV Pink rekla da predsednika Aleksandra Vučića niko ne može da spreči da se projekat izgradnje žičare-gondole na Kalemegdanu završi.

Šabić je ocenio da se takva izjava ne može dovesti u sklad sa minimalnim standardima uređene države.

"Ta poruka je u potpunom neskladu sa lošim mišljenjima koje o projektu imaju bezmalo svi relevantni stručni subjekti (kulturološki, muzeološki, arheološki, istorijski, pravni...) a i hiljade i hiljade građana. Takva poruka je i u potpunom neskladu i sa ustavnom pozicijom i ovlašćenjima predsednika republike koji kao državni organ nema bukvalno nikakvih ovlašćenja", naveo je Šabić.

Poruka da će gondola na Kalemegdanu po svaku cenu i bezuslovno biti realizovana, dodao je on, imaće i loše posledice po međunarodni ugled zemlje.

"Ne treba zaboraviti da je već nagoveštaj ove ideje svrstao Kalemegdan na listu sedam najugroženijih spomenika Evrope (Europa Nostra). Poruka takođe ostavlja bez odgovora teško pitanje krajnje problematične finansijske konstrukcije projekta. Vlast duguje javnosti i odgovor na pitanje - zašto za ovaj projekat, po dužnom kilometru, treba potrošiti desetostruko više javnog novca", rekao je član NVO RERI.

Izvor: / Insajder/Beta


PROČITAJTE I:

BEOGRADSKA TVRĐAVA - UNESKO ILI GONDOLA

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.