Film
film/30.07.2022.

Studentski filmski kamp Interakcija 2022

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Sedamnaesti Interakcija: studentski filmski kamp (I:SFK) okupiće od 8. do 24. avgusta petnaestoro studentata filmskih akademija iz različitih delova sveta, koji će snimiti tri kratka dokumentarna filma u zapadnoj Srbiji, u produkciji i organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart". Studenti režije, kamere, montaže, dizajna zvuka i produkcije okupiće se najpre u Beogradu 8. avgusta na uvodnoj radionici u Kulturnom centru Beograda, nakon čega će, podeljeni u tri ekipe, snimati kratke dokumentarce u Čačku, Užicu i Požegi, u okviru prve, sedmodnevne faze I: SFK.

Na konkurs za učešće na 17. kampu Interakcija, koji je bio raspisan od 5. aprila do 10. maja, pristiglo je čak 108 prijava iz 39 zemalja. Članovi selekcione komisije – alumnisti kampa Interakcija − Pablo Radice (reditelj iz  Argentine), Dorota Ros (montažerka i rediteljka iz Poljske) i Stefan Krasić (reditelj iz Srbije) izabrali su 15 učesnika/ca koji dolaze sa različitih kontinenata i država - iz Argentine, Velike Britanije, Kube, Meksika, Indonezije, Indije, Hong Konga i Srbije, kao i iz različitih filmskih škola –  Abraham Escobedo-Salas (Mexico), Jovana Avramović (Srbija), Jovan Dopuđ (Srbija), Candelaria Gutierez (Argentina/ Švedska), Guillermina Gala Chiariglione (Argentina), Riskya Duavania Prihardini (Indonezija), Siddhant Sarin (Indija), Violena Ampudia (Kuba), Luis Armando Sosa Gi (Meksiko), Matt Part (UK), Sudarshan Sawant (Indija), Ognjen Vidaković (Srbija), Anđela Lazić (Srbija), Simona Đukanović (Srbija) i Katniss Tung Cheng (Hong Kong).

Produkcija kratkih dokumentarnih filmova u okviru Interakcija kampa je prilika da međusobno razmene iskustva i unaprede znanje. Produkcija se odvija pod mentorstvom izrealskog reditelja Efima Graboja, alumniste Interakcije, čiji je kratki dokumentarni film „Dolina vladara" (snimljen u okviru Interakcije) bio nominovan za prestižnu IDA Award.

Podšku studentima filmskih akademija u svim fazama pretprodukcije i produkcije pruža tim Interakcija kampa, a na prvom mestu izvršni producent - Predrag Živković, kao i lokalni koordinatori produkcije (Nikolina Milić, Jovana Jevremović, Filip Stokić) i članovi lokalnog saveta Interkacije (Jasminka Đurić Lalović, Dušan Darijević, Zoran Filipović) u sva tri grada (Čačak, Požega, Užice).

Po završetku snimanja, sve tri ekipe kampa će se okupiti 17. avgusta u Požegi, gde će do 22. avgusta montirati filmove, tj. raditi i na postprodukciji slike i zvuka. Tokom druge faze kampa, u Požegi će boraviti i 20-ak mladih filmskih profesionalaca iz celog sveta - učesnika i učesnica Interakcija: radionice dokumentarnog filma (I:RDF), čiji su predavači i tutori afirmisani dokumentaristi Rada Šešić, Vladimir Perović i Marko Grba Singh. 

Istovremeno, učesnici kampa i radionice, zajedno sa lokalnom publikom, imaće priliku od 17. do 24. avgusta da, u okviru novopokrenutog Interakcija festivala, pogledaju najuzbudljivija ostvarenja iz oblasti kratkog dokumentarnog filma koja su nastala u prethodne dve godine. Premijera filmova snimljenih tokom ovogodišnjeg kampa biće održana 23. avgusta u požeškom bioskopu, kada će biti proglašene i nagrade festivala Interakcija. Dan kasnije, 24. avgusta, filmovi će biti prikazani u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Interakcija kamp okupio je tokom šesnaestogodišnje realizacije više od 260 učesnika iz više od 60 zemalja, studenata više od sto filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma, a osvojeno je više od 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.


PROČITAJTE I:

STO SRPSKIH FILMOVA PROGLAŠENI ZA KULTURNO DOBRO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.