Ljudi
ljudi/3.02.2019.

SNS spot - raspirivanje strasti

ljudi
  • Printscreen / Twitter
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić

Neverovatna količina verbalnog, ostrašćenog vokabulara i negativne energije se izlila danas na društvenim mrežama, a povodom spota Srpske napredne stranke koji je sinoć emitovan, u kojem se ismevaju lideri opozicije, ali i građani koji protestvuju skoro dva meseca na ulicama skoro 40 gradova Srbije.

Neko je očigledno želeo da se strasti dodatno uznemire, jer za vlast od skoro nema više uljuljkavanja u "stabilnoj diktaturi", niti u brojčanoj "snazi" botova. "Mrežna" Tviter i Fejsbuk lavina danas je pokazala koliko smo tužno potrošeni i isfrustrirani i koliko se lako, čak i oni najumereniji upecaju na očajan spot, ali kristalno jasnu nameru da se izazove šteta. Jer kako drugačije nazvati ovo guranje prsta u oko građanima, koji skoro dva meseca na ulicama izražavaju protest protiv svih nedaća koja ih je snašla sa aktuelnom vladajućom aparaturom.

Dragan Đilas je danas izjavio da je na TV Prva emitovan spot Srpske napredne stanke (SNS), čija je produkcija koštala oko sto hiljada evra, i u kojem se vređaju opozicioni političari, ali i građani koji učestvuju u protestima.

„Srđan Milovanović očigledno želi ovako jezivom propagandom da stane rame uz rame sa Željkom Mitrovićem i ja mu poručujem da će odgovarati pred nadležnim organima – kako za učešće u pljački građana Srbije, tako i za učešće u ovakvim fašističkim kampanjama“, rekao je danas Đilas.

Podsetimo da je pre nepunih godinu dana Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je zabranio predizborni spot SNS u kojem se pojavljuju slike Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića.

Tada je REM saopštio da "objavljivanjem ovakve oglasne poruke u svom programu bez pribavljanja prethodnog pristanka lica na koje se lično dobro odnosi, pružalac medijske usluge povređuje odredbu člana 15. stav 1. Zakona o oglašavanju, što je osnov za hitno obustavljanje emitovanja predizborne poruke, odnosno, u suprotnom, za pokretanje postupka izricanja mera predviđenih Zakonom o elektronskim medijima”.

Tim povodom je u februaru 2018. Dragan Đilas izjavio:

"Ja sam sve ovo vreme bio ubeđen da nema reakcija na flagrantna kršenja zakona od strane elektronskih medija, jer REM ne postoji. Pa kako drugačije da objasnim da se REM nije oglasio kada je na televiziji PINK emitovan spot o Oliveru Ivanoviću koji je kreirao atmosferu linča u kojoj je on i ubijen. Da ste tada gospodo članovi REM-a radili svoj posao možda bi Oliver Ivanović danas bio živ".

Spot koji je SNS u etar sinoć pustila, neposredno po završetku devetog građanskog protesta koji je održan u Beogradu, ali i širom Srbije, otvorio je put ka uzavrelim strastima na društvenim mrežama, ali i zvaničnim izjavama koje su se danas mogle čuti u medijima.

D
irektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da "svako ima pravo da iznese svoje mišljenje".

"Ako se neko negde šali ili smeje nekim povodom, mogu samo da kažem da je to njegovo pravo", kaže Đurić.

I dok Đurić podržava demokratsko pravo na smeh, šalu, pošalicu, ne ulazeći u "kvalitet", niti sadržaj koji nosi određenu poruku pozorišni reditelj Gorčin Stojanović u današnjoj izjavi za televiziju N1 ocenjuje da vladajuća stranka ovim spotom "pokazuje nervozu".

- Na kraju, taj glupavi spot, koji je nevešt i neprofesionalan, jadan u svakom smislu, neduhovit, loša je šminka, rđavo kadriranje, nije dobro svetlo, poluamaterski rad, a pokazuje da postoji nervoza, a to je posledica toga da ipak neko devet nedelja izlazi, bila kiša ili sneg, i da se to širi”, rekao je on.

  • I dok se povodom novog spota REM još nije oglasio, strasti se i na društvenim mrežama ne smiruju.

Vladajuća stranka ne mari mnogo za to i trenutno je u medijskoj ofanzivi sa promovisanjem spota. Ne samo što se spot vrti na televiziji, njegove objave na društvenim mrežama se dodatno plaćaju, odnosno "sponzorišu". 

Postavlja se pitanje da li je neophodno podizanje dodatnih strasti i plaćanje emitovanja na društvenim mrežama spota u kojem se ljudi targetiraju, a kako Zakon kaže "bez pribavljanja prethodnog pristanka lica na koje se lično dobro odnosi".

Društvene mreže su usijane, te je neko očigledno pažljivo pripremio teren za emitovanje. Loša atmosfera samo je podgrejana spotom za koji verujemo da će hitno biti zabranjen.

Nažalost, već je odigrao svoju ulogu.


PROČITAJTE JOŠ:

¶ DRAŽA PETROVIĆ - KAKO SMO PREŽIVELI KANDŽE ¶

¶ NIKOLA KOJO: VUČIĆU, ABDICIRAJ! ¶


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.