Ljudi
ljudi/2.02.2019.

"Ostavi pismo Vučiću" danas na protestu

ljudi
 • FB / 1 od 5 miliona
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Deveti protest koji će danas biti održan u Beogradu biće obeležen performansom "Ostavi pismo Vučiću" koji ima za cilj da ukaže na razloge koje građane već dva meseca motivišu da izađu na ulice, najavili su organizatori.

Kako saopštavaju, građani Srbije koji su "obespravljeni, poniženi, koje vlast naziva najpogrdnijim imenima, prebrojava u medijma, na ulici su zbog nasilja koje ova vlast ne preza da koristi u svakodnevici".

U toku protestne šetnje "1 od 5 miliona" u subotu će ispred ulaza u zgradu Predsedništva biti postavljene tri kutije u kojima će građani moći da ostave pismo i odgovore Vučiću zašto šetaju, jer mu to izgleda nikako nije jasno, naveli su organizatori protesta u saopštenju.

Studenti beogradskog Fakulteta političkih nauka (FPN) najavili su da će se u subotu okupiti ispred zgrade fakulteta u znak podrške profesorima, asistentima i saradnicima te ustanove koji su podržali subotnje proteste "Jedan od pet miliona". Studenti FPN-a su u saopštenju naveli da je okupljanje planirano u 15.30 nakon čega će uslediti šetnja do beogradskog Filozofskog fakulteta odakle će potom nastaviti šetnju sa ostalim gradjanima.

Studentski parlament FDU-a je odlučio da organizovano ide na protest u subotu, nakon okupljanja ispred fakulteta u 16:30.

Studenti Fakulteta organizacionih nauka se takođe pridružuju protestima navodeći da su odlučni da se bore protiv nasilja, urušavanja demokratije i ukidanja osnovnih društvenih prava i sloboda, žele da stanu u odbranu časti svog fakulteta i pokažu da „ni Fonovci ne ćute“.

¶ KAD JE BEOGRAD BIO SVET

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je povodom podrške više od 600 ljudi iz akademske zajednice u Srbiji gradjanskim protestima izjavio da je neumesno praviti spiskove na fakultetu, kao i da mu ta podrška ne smeta.

"Od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade. Nemate tu ozbiljnih imena", rekao je Šarčević za N1 i naveo da je 610 potpisa malo.

Podsetimo da se broj gradova u kojima se održavaju protestna okupljanja pod geslom „1 od 5 miliona“ uvećava se iz nedelje u nedelju. 

Prema najavama na društvenim mrežama, ovoga vikenda protesti će po prvi put biti održani u Jagodini, Kuli, Apatinu i Kosovskoj Mitrovici, sa kojima se talas nezadovoljstva približava broju od 40 pobunjenih gradova. U četvrtak su održani protesti za Kuršumliju i Trstenik, a u petak u Novom Sadu, Čačku, Boru i Zaječaru.

¶ DRAŽA PETROVIĆ - KAKO SMO PREŽIVELI KANDŽE ¶

Po drugi put ove nedelje građani će se okupiti na trgovima u Vršcu, Požarevcu, Mladenovcu, Aranđelovcu, Užicu, Leskovcu, Vranju i Crnoj Travi. Devetu subotu zaredom Beograđani će prošetati centralnim ulicama glavnog grada, dok će građanska okupljanja, koja su postala redovna, biti održana i u Nišu, Kragujevcu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Velikom Gradištu, Gornjem Milanovcu, Požegi, Kraljevu, Kruševcu, Prokuplju, Pirotu i Somboru.

SPISAK gradova u kojima se održavaju protesti:

 1. Kuršumlija
 2. Novi Sad
 3. Čačak
 4. Bor
 5. Zaječar
 6. Niš
 7. Mladenovac
 8. Užice
 9. Požega
 10. Požarevac
 11. Veliko Gradište
 12. Vranje
 13. /Žitorađa
 14. Beograd
 15. Kragujevac
 16. Ruma
 17. Sremska Mitrovica
 18. Šabac
 19. Gornji Milanovac
 20. Kraljevo
 21. Kruševac
 22. Pirot
 23. Crna Trava
 24. Inđija
 25. Sombor
 26. Kula
 27. Apatin
 28. Jagodina
 29. Zrenjanin
 30. Kosovska Mitrovica
 31. Vršac
 32. Aranđelovac
 33. Prokuplje

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box