Ljudi
ljudi/30.08.2019.

Dani Nebojše Glogovca u Trebinju

ljudi
  • Saša Huzjak / Iz filma "Ustav Republike Hrvatske"
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaNebojša Glogovac bi danas napunio 50 godina, a tim povodom, Nebojši u slavu i čast u njegovom rodnom Trebinju biće organizovani "Dani Nebojše Glogovca".

Dvodnevni program, 30. i 31. avgusta biće realizovan u Kulturnom centru Trebinje, uz pomoć porodice i prijatelja, a uz podršku Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Kulturnog centra Beograd, Vulkan izdavaštva, Udruženja dramskih umetnika Srbije, Grada Trebinja i Kulturnog centra Trebinje.Foto: Nenad Petrović

Publika će imati priliku da razgovara sa prijateljima Nebojše Glogovca, pogleda izložbu fotografija i film ”Godina i jedan dan”, kao i snimak pozorišne predstave ”Hadersfild”. Biće upriličena i promocija monografije o Nebojši Glogovcu. 


Program:

30. avgust u 20 časova

Veče obežavanja pedeset godina od Nebojšinog rođenja u Trebinju.

-Razgovor sa prijateljima: Vojin Ćetković, Raša Andrić i Nikola Pejaković.

– Otvaranje izložbe fotografija Kulturnog centra Beograd i Jugoslovenskog dramskog pozorišta “Nebojša Glogovac”, autorke Maje Medić”.

- Promocija knjige “Monografija: Nebojša Glogovac”, autorke Tatjane Nježić, u izdanju Udruženja dramskih umetnika Srbije, Vulkan izdavašta i Biblioteke grada Beograda.

– Projekcija filma “Godina i jedan dan”, reditelja Raše Andrića.

31. avgust u 20 časova

– Projekcija pozorišne predstave”Hadersfild”, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a u režiji Aleks Čizholm.


Foto: Maja Medić / Sa snimanja filma "Klopka" Srdana Golubovića

Prošle godine nas je napustio velikan našeg glumišta Nebojša Glogovac (1969–2018), ostavivši srpskoj kulturi u nasleđe desetine vrhunskih uloga na filmu, televiziji i u pozorištu i čudesnu i nezaboravnu karijeru. 

Od prvih pojavljivanja u Mijačevoj Velikoj pljački, TV-seriji Bolji život i filmu Vukovar, jedna priča, nizale su se brojne uloge koje su mu donele, pored drugih, i četiri godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dve nagrade „Miloš Žutić“, dve nagrade Sterijinog pozorja, nagradu „Zoran Radmilović“, kao i nagradu „Car Konstantin“, šest Gran Prija na Filmskim susretima u Nišu i na kraju Zlatnu arenu u Puli za ulogu u filmu Ustav Republike Hrvatske reditelja Rajka Grlića.

Nebojša Glogovac je posthumno nagrađen "Dobričinim prstenom". 

Na neki način sam zahvalan ovom svom poslu, jer mnogo toga mogu da saznam kroz njega, mnogo puta sam dušu nahranio samo čitajući ta dela, a onda i igrajući ih uspeo sam da proživim i neke tuđe sudbine. Da bolje shvatim druge ljude. Gluma je škola duše - Nebojša Glogovac.


PROČITAJTE I:

ODLAZAK NEBOJŠE GLOGOVCAPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.