Teatar
teatar/3.04.2023.

Dan JDP-a i Godišnje nagrade 2023. (FOTO)

teatar
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Jakov Simović

 

Danas je svečano proslavljen jubilarni, 75. Dan jugoslovenskog dramskog pozorišta. Kao i svake godine JDP je podsetio na događaje koji su obeležili život i rad pozorišta od prošlog 3. aprila. Predstavljena je monografija o Teatru „Bojan Stupica“, čiji je autor Aleksandar Milosavljević, najavljen prvi broj E-magazina koji će svakog meseca biti dostupan publici na sajtu Pozorišta i društvenim mrežama a, dodeljene su Godišnje nagrade i priznanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Godišnje nagrade za režiju dobili su: Jagoš Marković za Čudo u Šarganu, Vito Taufer za Edipa i Egon Savin za Razvojni put Bore šnajdera.

Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobili su glumice i glumci: Anita Maničić za ulogu Ikonije u predstavi Čudo u Šarganu, Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi Čudo u Šarganu, Nenad Jezdić za naslovnu ulogu u predstavi Razvojni put Bore šnajdera i ulogu Prosjaka u predstavi Čudo u Šarganu, Milan Marić za ulogu Edipa u istoimenoj predstavi, Nataša Ninković za ulogu Jokaste u predstavi Edip, Marko Radojević za ulogu Pevača u predstavi Edip, Jovana Belović za ulogu Lavinije u predstavi Tit Andronik, Sloboda Mićalović za ulogu „Ona“ u predstavi Vatre, Milena Vasić za ulogu Fedre/Magdalene u predstavi Vatre i Nataša Tapušković za ulogu Sapfo/Terapeutkinje u predstavi Vatre.

Godišnja kolektivna nagrada za glumačko zajedištvo, uzajamnost i predanost u razmeni emocija i energije dodeljena je glumačkom ansamblu predstave Razvojni put Bore šnajdera: Nenadu Jezdiću, Irfanu Mensuru, Branislavu Lečiću, Radovanu Vujoviću, Nebojši Milovanoviću, Ognjenu Nikoli Raduloviću, Branki Šelić, Tamari Dragičević, Milici Gojković, Đorđu Pantoviću i Lazaru Đukiću.

Nagrada za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ pripala je Milanu Mariću za ulogu u predstavi Edip.

Lana Cvijanović je laureatkinja Godišnje nagrade JDP-a za kostimografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi Razvojni put Bore šnajdera a Ireni Popović pripala je Godišnja nagrada JDP-a za muziku u predstavi Tit Andronik.

Godišnja nagrada za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja naše kuće dodeljena je dizajnerima svetla Jovanu Stankiću i Siniši Čupiću, glavnoj garderoberki Ljiljani Nedeljkovići, kreatorki scenske maske Gordani Jadžić i grafičkom dizajneru Adamu Rakičeviću.

Nagradu „Branka i Mlađa Veselinović“ za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a dobio je Milan Marić za ulogu Edipa u istoimenoj predstavi.

Nagrada „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca pripala je Joakimu Tasiću za uloge Glasnika iz dvora u predstavi Edip i Saturnina u predstavi Tit Andronik. Pozorište je, zajedno sa Gradom Beogradom, ustanovilo ovu nagradu 2021. godine.


PROČITAJTE I:

90 PREMIJERNIH DOKUMENATARACA NA BELDOKSU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.