Teatar
teatar/3.04.2023.

Dan JDP-a i Godišnje nagrade 2023. (FOTO)

teatar
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Jakov Simović

 

Danas je svečano proslavljen jubilarni, 75. Dan jugoslovenskog dramskog pozorišta. Kao i svake godine JDP je podsetio na događaje koji su obeležili život i rad pozorišta od prošlog 3. aprila. Predstavljena je monografija o Teatru „Bojan Stupica“, čiji je autor Aleksandar Milosavljević, najavljen prvi broj E-magazina koji će svakog meseca biti dostupan publici na sajtu Pozorišta i društvenim mrežama a, dodeljene su Godišnje nagrade i priznanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Godišnje nagrade za režiju dobili su: Jagoš Marković za Čudo u Šarganu, Vito Taufer za Edipa i Egon Savin za Razvojni put Bore šnajdera.

Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobili su glumice i glumci: Anita Maničić za ulogu Ikonije u predstavi Čudo u Šarganu, Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi Čudo u Šarganu, Nenad Jezdić za naslovnu ulogu u predstavi Razvojni put Bore šnajdera i ulogu Prosjaka u predstavi Čudo u Šarganu, Milan Marić za ulogu Edipa u istoimenoj predstavi, Nataša Ninković za ulogu Jokaste u predstavi Edip, Marko Radojević za ulogu Pevača u predstavi Edip, Jovana Belović za ulogu Lavinije u predstavi Tit Andronik, Sloboda Mićalović za ulogu „Ona“ u predstavi Vatre, Milena Vasić za ulogu Fedre/Magdalene u predstavi Vatre i Nataša Tapušković za ulogu Sapfo/Terapeutkinje u predstavi Vatre.

Godišnja kolektivna nagrada za glumačko zajedištvo, uzajamnost i predanost u razmeni emocija i energije dodeljena je glumačkom ansamblu predstave Razvojni put Bore šnajdera: Nenadu Jezdiću, Irfanu Mensuru, Branislavu Lečiću, Radovanu Vujoviću, Nebojši Milovanoviću, Ognjenu Nikoli Raduloviću, Branki Šelić, Tamari Dragičević, Milici Gojković, Đorđu Pantoviću i Lazaru Đukiću.

Nagrada za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ pripala je Milanu Mariću za ulogu u predstavi Edip.

Lana Cvijanović je laureatkinja Godišnje nagrade JDP-a za kostimografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi Razvojni put Bore šnajdera a Ireni Popović pripala je Godišnja nagrada JDP-a za muziku u predstavi Tit Andronik.

Godišnja nagrada za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja naše kuće dodeljena je dizajnerima svetla Jovanu Stankiću i Siniši Čupiću, glavnoj garderoberki Ljiljani Nedeljkovići, kreatorki scenske maske Gordani Jadžić i grafičkom dizajneru Adamu Rakičeviću.

Nagradu „Branka i Mlađa Veselinović“ za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a dobio je Milan Marić za ulogu Edipa u istoimenoj predstavi.

Nagrada „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca pripala je Joakimu Tasiću za uloge Glasnika iz dvora u predstavi Edip i Saturnina u predstavi Tit Andronik. Pozorište je, zajedno sa Gradom Beogradom, ustanovilo ovu nagradu 2021. godine.


PROČITAJTE I:

90 PREMIJERNIH DOKUMENATARACA NA BELDOKSU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box