Teatar
teatar/3.04.2018.

Nebojši Glogovcu posthumno Dobričin prsten

teatar
  • Nenad Petrović
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Nenad Petrović
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Jugoslovensko dramsko pozorište danas je  obeležilo 70 godina od prve premijere. Na svečanosti kojoj su  prisustvovali članovi kuće, saradnici i prijatelji, direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović osvrnula se  na sve ono što se dogodilo od prošlog Dana pozorišta do danas, posle čega su dodeljene Godišnje nagrade. 

Značajan jubilej obeležen je primereno okolnostima prouzrokovanim preranim odlaskom prvaka JDP-a Nebojše Glogovca, kome je, odlukom Predsedništva Udruženja dramskih umetnika Srbije, posthumno dodeljena nagrada "Dobričin prsten" za životno delo. 


Pored laureata, proslavi su prisustvovali Branka Veselinović, Vlasta Velisavljević, Predrag Ejdus, Branka Petrić, Branko Cvejić, Dragan Bujošević i mnogi drugi.                     
Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović podsetila je da je Jugoslovensko dramsko počelo sa radom 3. aprila 1948. godine premijernim izvođenjem predstave "Kralj Betajnove", prema delu Ivana Cankara, u režiji Bojana Stupice i da je već tada taj teatar počeo da okuplja najveće i naznačajnije glumce iz cele zemlje, postavivši za svoj osnov ansambl i visoke umetničke kriterijume.

Od 1954. i gostovanja u Parizu, Jugoslovensko dramsko nastavilo je sa gostovanjima obišavši preko 46 gradova u više od 30 zemalja, ali isto tako ugostilo je ansamble mnogih pozorišta iz drugih država.

Vučković Manojlovićeva naglasila je da je JDP uvek odolevao svim krizama, da su predstave zabranjivane, prekidane, zatim ga je 1997. zadesio požar.

PROČITAJTE JOŠ: VLASTA VELISAVLJEVIĆ: ŠARM SE NE LAŽIRA

"Zahvaljujući svima koji su gradili ovu kuću, Jugoslovensko dramsko postoji i postojaće kao veliko pozorište, uprkos tome što ni duh novog vremena ni novi problemi ga nisu zaobišli i što i dalje funkcioniše uz velike napore, sa nedovljnim brojem ljudi i izuzetno malim brojem glumaca", rekla je Vučković Manojlovićeva.

Dragan Mićanović je nagrađen za više uloga u predstavi "Ajnštajnovi snovi" Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog, a Mirjana Karanović za ulogu Natalije Petrovne u predstavi "Mesec dana na selu" Turgenjeva u režiji Ive Milošević.

Za ulogu Aleksandroviča Rakitina u istom komadu Turgenjeva Godišnja nagrada je uručena Svetozaru Cvetkoviću, dok je Radovan Vujović primio nagradu za lepotu govora "Dr Branivoj Đorđević" za nekoliko uloga u predstavi "Ajnštajnovi snovi".

Godišnje nagrade za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja JDP-a dobili su pravnica Dragana Pantelić, inspicijent Rade Stojiljković, šef Službe rasvete Dejan Draganov i šef Službe garderobe Jova Mihajlović.

Jugoslovensko dramsko pozorište dodelilo je Zahvalnicu za dugi niz godina saradnje "Rajfajzen banci", kao i RTS-u za pola veka uspešne saradnje.

Na kraju programa prisutne je stihovima pozdravila Branka Veselinović, koja će u septembru napuniti 100 godina i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu je od njegovog osnivanja.

Večeras će na sceni "Ljuba Tadić" biti premijerno izveden "Kralj Betajnove" u režiji Milana Neškovića.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.