Identitet u amanet
identitet u amanet/8.09.2019.

Stari Ras: 800 godina samostalnosti SPC

identitet-u-amanet
  • Mitropolija crnogorsko-primorska
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Mitropolija crnogorsko.primorskaEparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska danas je saborno i molitveno, kao što su radili i naši slavni preci predvođeni Svetim Nemanjićima, u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara proslavila dva značajna jubileja – 1.000 godina od prvog pisanog spomena Raške eparhije i osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, Preosvećena gospoda: raško-prizrenski Teodosije, žički Justin, polaško-kumanovski Joakim, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije sa sveštenstvom i vernim narodom.

U liturgijskoj besedi Presvećeni vladika Justin je je rekao da je danas dan velike radosti jer su se spojila ova dva jubileja naše Crkve i to su događaji koji pravoslavnima daju mogućnost da se raduju, jer i apostol Pavle kaže: Radujte se u Gospodu svagda, i opet velim: Radujte se! On je naglasio da je naša vera, vera radosti i svetlosti, vera nade u ono što nam je Gospod obećao.

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije je istakao da u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla ovaj sabor traje od vremena Svete braće Kirila i Metodija i nastavlja se kroz vekove. Podsetio je da su u ovoj crkvi održavani veliki sabori još za vreme Svetoga Simeona i Svetoga Save, da se u njoj krstio Sveti Sava, Sveti Stefan Prvovenčani i deca Svetog Simeona i Svete Ane, koji su se u njoj primili monaški postrig.

Mitropolit je kazao da je Crkva Svetih Petra i Pavla majka crkva svih crkava koje je gradio narod Božji, srpski, kroz vekove. Majka crkva i Studenice i Žiče, Pećke patrijaršije i Dečana, Morače i Gračanice, i svih drugih naših hramova širom vaseljene.

 „Ovo je najstariji sabor koji sabira u sebe sve sabore našeg naroda kroz vekove i ja se nadam i ubuduće. Ako Bog da, ovde će biti sabor, na kojem će biti i Njegova svetost naš Patrijarh i svi arhijereji naše Crkve, sličan onom, i još veći, od onoga koji je bio za vreme Svetoga Simeona i Svetoga Save.“

Vladika je kazao da iako ponekad zaboravimo, Stari Ras je koren našega duhovnoga bića, jer je ovde episkop, u vreme Svete braće Kirila i Metodija, od kojeg je traženo da pripadne Rimokatoličkoj crkvi to odbio, rekavši da mi pripadamo Istoku, Carigradu, Svetom gradu Jerusalimu i to opredeljenje i traje:

„Ne samo 1.000 godina, nego 1.500 i više godina, to opredeljenje naše kroz vekove traje, nosimo časni krst i čuvamo na ovom mestu izvornu veru pravoslavnu. Daj Bože da se tako i nastavi. Kosovo i Metohija i Raška su temelj bića ovoga naroda ma gde se on nalazio“, poručio je vladika Amfilohije i dodao da ako se odreknemo tog temelja onda su odričemo sebe i svega svetoga što je ovaj narod rodio kroz vekove, izražavajući nadu da toga neće biti.

Dodao je da i srpski predsednik Aleksandar Vučić govori i traži nešto, i ako im nešto daju, oni će izdati Kosovo i Metohiju, i da je to sramota i za njega i svakoga drugoga koji se odriče svoga bića i pamćenja, svoje istorije i svetinja. 

Proslava 1000 godina od prvog pisanog spomena Raške eparhije i osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve u Starom Rasu, koji je kolevka srpske države, počela je juče u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, večernjom službom koju je služio Episkop Teodosije sa više arhijereja naše Crkve, nakon čega je održana svečana akademija.

Petrova crkva kod Novog Pazara u Rasu predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište Raške episkopije. Crkva se nalazi dva kilometra severno od centra Novog Pazara, a prema do sada poznatim pisanim izvorima potiče iz 8. veka, ali je verovatno i starijeg datuma. U drugoj hrisovulji cara Vasilija II iz 1020. godine, izdatoj Ohridskoj arhiepiskopiji, pominje se Raška episkopija koja je obuhvatala čitavu Srbiju, a sedište episkopije je bila Crkva Svetih Petra i Pavla. Tokom prvih godina vladavine Nemanjića, Petrova crkva u Rasu je bila mesto najznačajnijih događaja. U njoj je ponovo, po pravoslavnom obredu, kršten veliki župan Stefan Nemanja. U Petrovoj crkvi on je predao presto svom sinu Stefanu Prvovenčanom, a na istom mestu je i Episkop raški zamonašio Nemanju i njegovu ženu Anu.

Posle sticanja crkvene samostalnosti 1219. godine, prvi srpski arhiepiskop postaje Sava Nemanjić a sedište Srpske crkve manastir Žiča, dok sedište Raške episkopije ostaje u Petrovoj crkvi.


PROČITAJTE I:

HALJINA CARICE JELENE DAR PETROVOJ CRKVI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box