Identitet u amanet
identitet u amanet/12.07.2019.

Haljina Carice Jelene dar Petrovoj crkvi

identitet-u-amanet
  • Pavle Marjanović / Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

Povodom crkvene slave Petrovdana, Ministarstvo kulture i informisanja darovalo je Petrovoj crkvi u Novom Pazaru nošnju izrađenu po modelu srednjovekovne haljine, u kojoj će vodič ove crkve Jelena Nićiforović, dočekivati posetioce i turiste, saopštili su iz ministarstva. 

Na taj način, pored finansiranja projekata i planova kojima Ministarstvo unapređuje Petrovu crkvu kao nepokretno nasleđe koje se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, promoviše se i čuva nematerijalno kulturno nasleđe -nošnja srednjovekovne Srbije i Starog Rasa.Kostim je izradila Jelena Stokuća a kao inspiracija poslužila je ceremonijalna haljina Carice Jelene (1310-1376).

Crkva Svetog apostola Petra i Pavla, poznata i kao Petrova crkva, pripada najstarijim srednjovekovnim sakralnim spomenicima na tlu Srbije. Istorijski izvori ne daju podatke o vremenu njenog nastanka, ali je pominju kao episkopsko sedište još u 10. veku. Na njenom mestu se nalazio ranohrišćanski objekat koji je podignut u 6. veku. Nalazi se u blizini Novog Pazara.

Za srpsku istoriju ovaj hram ima poseban značaj, jer se za njega vezuju ključni događaji iz života Stefana Nemanje: njegovo krštenje, sabor protiv bogumila i predaja vlasti sinu Stefanu. Da je Petrova crkva kontinuirano živela kao hrišćanska bogomolja više od deset vekova, dokazuju brojne intervencije vršene kako na arhitekturi tako i na živopisanoj dekoraciji.

Osnovna koncepcija građevine, zasnovana na kružnoj osnovi sa kupolom, ostala je do danas dominantna, ali je u prepravkama izvođenim u nepoznato vreme dopunjena novim elementima (galerija, prstenasti brod kasnije prekinut aneksom nepravilnog četvrtastog oblika).

Tri sloja fragmentarno sačuvanog živopisa datuju se prema stilskim karakteristikama u period 9-10. vek, kraj 12. kao i poslednje decenije 13. veka. Postojanost poštovanja ovog drevnog kultnog mesta u prethodna dva stoleća pokazuje nekropola sa velikim brojem monumentalnih nadgrobnih spomenika.

Crkva je 1979. upisana u UNESCO Listu svetske kulturne baštine kao deo celine Stari Ras sa Sopoćanima.


PROČITAJTE I:

MANASTIRI KOJI PRIVLAČE NAJVIŠE TURISTA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box