Mediji
mediji/11.10.2022.

Kultura u medijima – Šta podržava država?

mediji
  • Unplash/Loïc Fürhoff
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić / Foto: Unplash, Loïc Fürhoff 

 

Kulturni centar Kaleidoskop i magazin za kulturu Kaleidoskop media u 2022. godini predstavljaju novi projekat "Pod lupom: Kultura u medijima – Šta podržava država?" (Under the Magnifying Glass: Culture in the Media - What does the State Support?).

Cilj projekta je detaljna analiza medijskih projekata u kulturi (2015-2022) koji su sufinansirani iz budžeta Republike Srbije: Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i lokalnih samouprava.

Projektno finansiranje kao oblik državne pomoći medijima u Srbiji koja pokušava da medijski sistem uskladi sa evropskim standardima, od uvođenja 2015. godine, često je netranspartento, obesmišljeno i narušava demokratske kapacitete društva.

Srbija za svoju kulturu izdvaja najmanje po glavi stanovnika u regionu i već godinama je taj trend manji od jedan odsto (u 2022. godini izdvojeno je 0,87 odsto od ukupnog državnog budžeta). U taj procenat ulaze i sufinansirani medijski projekti. Kroz analizu podržanih projekata otvorićemo jasniju sliku šta u kulturi podržava država i za koje medijske sadržaje odlazi novac iz budžeta. Kroz projekat ćemo rasvetliti mehanizme dodele novca podobnim medijima i istražiti kakvi su njihovi emitovani sadržaji i da li zaista i na koji način doprinose predstavljanju kulture u srpskim medijima.

Pod analitičku lupu ćemo staviti niz uočenih nepravilnosti: pitanje kompetentnosti komisija koje odlučuju o podršci projektima u kulturi, kvalitet predloženih sadržaja, usklađenost kriterijuma za dodelu projekata sa podržanim projektima, realizaciju sadržaja i čestu nemogućnost da se utvrdi da li je i gde medijski sadržaj emitovan.

Ovo ćemo sprovesti kroz istraživanje i analitiku, a dobijeni rezultati će biti publikovani serijom tekstova na našem portalu.

U maju 2023. godine organizovaćemo panel diskusiju sa više učesnika na kojoj ćemo prezentovati rezultate i sa koje ćemo poslati zahtev državi da se koriguju uočene nepravilnosti.

Ovaj projekat je zamišljen je kao test projekat koji će se, počev od ove godine, baviti isključivo analizom sufinansiranih projekata u kulturi.

Projekat će trajati do 30. maja 2023. godine, a podržan je od strane Nezavisnog udruženja novinara Srbije, a uz odobrenje USA ambasade, donatora koji podržava ovaj Program.


PROČITAJTE I:

MLADI DIGITALNO PISMENI, NE VERUJU MEDIJIMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.