Identitet u amanet
identitet u amanet/18.12.2019.

Izloženo Miroslavljevo jevanđelje

identitet-u-amanet
  • Wikimedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaOd četvrtka 19. do 29. decembra u Narodnom muzeju u Beogradu će biti izloženo Miroslavljevo jevanđelje, najstarija sačuvana ćirilična rukopisna knjiga.

Nastala je osamdesetih godina 12. veka, pisana je na pergamentu i sadrži 181 list. Jedan od listova koji je ruski vladika Porfirije Uspenski odneo 1845-46. godine iz Hilandara, čuva se u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, a uskoro će biti poslat put Beograda i Narodnog muzeja.

Zapis na poslednjem, 181. listu Jevanđelja govori da ga je poručio humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje. Miroslavljevo jevanđelje je, verovatno, bilo namenjeno njegovoj zadužbini – episkopskoj crkvi sv. Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu, a pretpostavlja se da je tamo moglo biti ispisano i ilustrovano.

Miroslavljevo jevanđelje je pisano na staroslovenskom jeziku, srpske redakcije i raške ortografije. Po svom sastavu je jevanđelistar – bogoslužbena knjiga koja ima delove četiri jevanđelja raspoređene prema redosledu čitanja u toku crkvene godine. Osim jevanđeoskog teksta, ispred svakog čitanja ima ispisane alilujare. Tekst Jevanđelja je pisan perom u dve kolumne, mrkom i crnom bojom, a većina naslova crvenom.


PROČITAJTE I:

NEPRIMERENO DO MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA


Knjiga sadrži 296 minijatura crtanih perom, a zatim bojenih četkicom crvenom, zelenom, žutom i belom bojom i ukrašenih zlatom. Kožni povez Jevanđelja nije prvobitan, već je verovatno iz XIV veka, a pretpostavlja se da je preuzet sa nekog drugog rukopisa.

Kao najstariji srpski, ilustrovani ćirilični rukopis, Jevanđelje je, aktom Narodne skupštine 1979. godine proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja. U junu 2005. godine, Miroslavljevo jevanđelje je upisano u listu Pamćenje sveta (Memory of the World), o čemu je Narodni muzej u Beogradu dobio je sertifikat UNESKA.

Narodna biblioteka Srbije koja je matična ustanova za zaštitu stare i retke knjige, propisala je poseban režim po kojem Miroslavljevo jevanđelje, uz odobrenje Ministarstva kulture i informisanja i saglasnost Narodne biblioteke, može biti izlagano samo deset dana tokom jedne godine.

Brižljivo čuvano, Miroslavljevo jevanđelje će biti ovoga puta izloženo u potpuno novoj zaštitnoj klimatizovanoj komori, koju je za Narodni muzej samostalno finansirala gospođa Radmila Milentijević, osvedočeni poštovalac kulturne baštine prijatelj Narodnog muzeja.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.